ЕУ тражи од Турске да не пријети Кипру

ЕУ је поручила Турској да не пријети, након што је турски премијер Тајип Ердоган најавио употребу ратне морнарице како би спријечио експлоатацију нафте око Кипра. "ЕУ тражи од Турске да се уздржи од било каквих пријетњи и трвења која би могла угрозити мирно рјешење спора око границе", рекла је Маја Коцијачич, портпарол високе представнице ЕУ […]

субота, 10 септембра, 2011 / 06:58

ЕУ је поручила Турској да не пријети, након што је турски премијер Тајип Ердоган најавио употребу ратне морнарице како би спријечио експлоатацију нафте око Кипра.

"ЕУ тражи од Турске да се уздржи од било каквих пријетњи и трвења која би могла угрозити мирно рјешење спора око границе", рекла је Маја Коцијачич, портпарол високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Потпредсједник грчке Владе Теодорос Пангалос упозорио је Турску да ће Грчка подржати Републику Кипар и да ће сваки напад или војна акција против те државе бити сматрана као напад на Грчку.

Он је нагласио да такав став представља основни принцип грчке спољне политике који се не може мијењати, преносе грчки медији.

Пангалос је позвао на неформални састанак представнике свих политичких партија како би се разговарало о најновијем развоју ситуације.

"Кипар је независна земља, чланица УН и има право да самостално одлучује о својим интересима или сарадњи са другим земљама", истакао је Пангалос, говорећи о турским пријетњама у вези експлоатације нафте око Кипра.

Грчки званичник је додао да турска Влада веома лоше поступа тиме што користи аргументе застрашивања. Пангалос је рекао и да грчка Влада пажљиво прати ситуацију.

Ове изјаве услиједиле су након што је Ердоган у телевизијском интервјуу најавио употребу ратне морнарице уколико би Израел покушао да поставља нафтне платформе у међународним водама близу Либана.

Он је, међутим, у истом контексту поменуо и Кипар, острвску чланицу ЕУ.

"Видјећете да је Турска, која је гарант Турске Републике Кипар, предузела кораке и одлучна је у намјери да надгледа ситуацију у међународним водама источног Медитерана", рекао је он.

Турску Републику Кипар, која је настала насилном подјелом Кипра 1974. године, признаје само Турска.Оставите одговор