ЕУ – Све нуклеарне електране морају побољшати мјере безбједности

Готово све нуклеарне електране у ЕУ морају побољшати мјере безбједности, наводи се у нацрту извјештаја Европске комисије о резултатима теста издржљивости ових посторјења. "Након инцидената у постројењима `Три миље` и Чернобиљу, усаглашене су хитне мјере за заштиту нуклеарних електрана. Тестови показују да, чак и данас, деценијама након инцидената у појединим државама чланицама мјере још чекају […]

уторак, октобар 2, 2012 / 10:01

Готово све нуклеарне електране у ЕУ морају побољшати мјере безбједности, наводи се у нацрту извјештаја Европске комисије о резултатима теста издржљивости ових посторјења.

"Након инцидената у постројењима `Три миље` и Чернобиљу, усаглашене су хитне мјере за заштиту нуклеарних електрана. Тестови показују да, чак и данас, деценијама након инцидената у појединим државама чланицама мјере још чекају на спровођење", истиче се у нацрту извјештаја у који је увид имала ДПА.

У извјештају се напомиње и да су све "земље започеле оперативне кораке за побољшање безбједности електрана" и процјењује да би трошкови могли достићи износ од десет до 25 милијарди евра уколико би мјере биле примијењене на цијелу ЕУ.

Препоручено је и постављање инструмената за праћење сеизмичких активности и обезбјеђења адекватног заштитног алата у случају несреће како би се успоставиле безбједносне мјере за мање од једнога часа од евентуалног нестанка енергије.

Само реактори "Олкилуото" у Финској и "Форсматк" у Шведској нису испунили посљедње наведени захтјев.

За скоро све реакторе у Француској изнијет је велики број препорука.

Европски комесар за енергетику Гинтер Ојтингер рекао је да је ситуација глоблано задовољавајућа, али да, ипак, не треба остављати простор за опуштање, јер се мора заједнички радити на постизању највиших безбједносних стандарада у свакој од електрана.

У 14 од 27 чланица ЕУ производи се електрична енергија, док је Француска најзависнија од атомске енергије. У европском блоку има 145 реактора, од којих су 134 још активна.

Тестови издржљивости обављени су након топљења нуклеарног реактора "Фукушима" у Јапану након земљотреса јачине девет степени Рихтерове скале. Тестови су обављени да би се утврдило како би застарјеле европске електране издржале земљотресе, поплаве, кварове расхладних уређаја и нестанка електричне енергије.

Резултати ће бити објављени лидерима ЕУ на наредном самиту 18. и 19. октобра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *