EУ се брине због смјене Басескуа

Највише институције Европске уније изразиле су забринутост због смјењиваја председника Румуније Трајана Басескуа у Парламенту. О смјењивању Басескуа гласовима велике већине посланика – за је било 256 сенатора и посланика, а против 114 – румунски и страни медији пишу као о „државном удару”, „уништавању државних институција”, „контролисању правосуђа”, „хапшењу судија Уставног суда” и „угрожавању демократије”. […]

недеља, 8 јула, 2012 / 06:15

Највише институције Европске уније изразиле су забринутост због смјењиваја председника Румуније Трајана Басескуа у Парламенту.

О смјењивању Басескуа гласовима велике већине посланика – за је било 256 сенатора и посланика, а против 114 – румунски и страни медији пишу као о „државном удару”, „уништавању државних институција”, „контролисању правосуђа”, „хапшењу судија Уставног суда” и „угрожавању демократије”.

Одлука Парламента мора да се потврди и на референдуму, заказаном за 29. јул, а из ЕУ су стигле поруке да ће поступак бити пажљиво праћен.

Предсједник Европског савета Херман ван Ромпеј током посјете Малти изјавио је да је „врло забринут због збивања у Румунији у вези с примјеном закона и независношћу правног система”.

Ван Ромпеј је рекао да ће контактирати и премијера и предсједника Румуније да би разговарао о тим питањима.

Европска комисија је такође изразила забринутост због политичке ситуације у Румунији о чему се предсједник Европске комисије Жоже Мануел Барозо и румунски премијер Понта разговарали телефоном и сагласили се да у четвртак Понта отпутује у Брисел.

Басескуове Демократска либерална партија (ПДЛ) која је изгубила парламентарну већину 27. априла, такође оштро критикује смјењивање шефа државе.

Њени посланици у Европском парламенту, који су чланови групе Европске народне партије (ЕПП), обавијестили су европске званичнике о „ужасним стварима” које приписују новој влади Виктора Понте.

Најоштрије је реаговао предсједник групе народњака у Европском парламенту Вилфред Мартенс рекавши да је смјењивање румунског предсједника „политички акт без скрупула. да би премијер Виктор Понта и коалиција УСЛ галопирајући рестаурирали ауторитаризам”.

Мартенс је рекао румунској агенцији Медиафакс да „арбитрарни акти УСЛ-а, као што су смјењивање омбудсмана, предсједника оба дома Парламента и шефа државе значе потпуни презир према правној држави”.

Он је навео да институције ЕУ и ЕПП „неће дозволити да Румунија изгуби европске вриједности и да склизне према ауторитаризму”, и да ће надгледати сваки корак у организовању референдума за потврђивање смјењивања Басескуа.

Посланици у Европском парламенту из Басескуову ПДЛ рекли су да се у Румунији дешавају „ужасне ствари” – припрема хапшење судија Уставног суда, државни удар, угрожавање правне државе” и да се покуша остварити контрола над правосуђем.

Критика се нагло заоштрила када је владајућа Социјал-либерална унија (УСЛ) за само неколико дана – од 3. до 6. јула, смијенила предсједнике Сената и Посланичког дома Парламента, а потом у четвртак и шефа државе.

У Румунији није ништа ново да нова парламентарна већина смијени предсједнике оба дома Парламента, а 2007. године Парламент је смијенио и Басескуа, мада су гласачи на референдуму били против.Оставите одговор