ЕУ позвала на формирање нове владе у Египту

БРИСЕЛ – Високи званичници Европске уније поново су данас упутили позив за формирање нове владе у Египту, дан пошто је предсједник Хосни Мубарак још једном рекао да остаје на власти упркос масовним протестима грађана. Мубарак је изјавио да неће поднијети оставку док не буде формирана нова влада, али да ће дио овлашћења пренијети на потпредсједника […]

петак, фебруар 11, 2011 / 10:02

БРИСЕЛ – Високи званичници Европске уније поново су данас упутили позив за формирање нове владе у Египту, дан пошто је предсједник Хосни Мубарак још једном рекао да остаје на власти упркос масовним протестима грађана.

Мубарак је изјавио да неће поднијети оставку док не буде формирана нова влада, али да ће дио овлашћења пренијети на потпредсједника Омара Сулејмана и додао да реформе у Египту почињу одмах и трајаће до краја септембра када су редовни предсједнички избори.

Висока представница за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон рекла је да Мубараков синоћни говор "још није отворио пут за брзе и дубоке реформе".

"Миран и неповратан прелаз ка демократији и слободни и фер избори су заједнички циљ ЕУ и Египћана", наводи се у саопштењу високе представнице.

Предсједник Европског парламента Јежи Бузек изјавио је да је "нова влада састављена од свих демократских снага кључна за транзицију".

Масовни антивладини протести у Египту ушли су у трећу недељу, а у сукобима присталица и противника власти погинуло је неколико десетина људи.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор