ЕУ позива Иран да прихвате преговоре о нуклеарном програму

Шефица дипломатије Европске уније (ЕУ) Кетрин Ештон позвала је данас иранске власти да прихвате преговоре о нуклеарном програму. Савјет гувернера Међународне агенције за атомску енергију усвојио је раније данас резолуцију о Ирану, којег оптужује да се припрема да произведе атомску бомбу, саопштено је у сједишту те организције. Резолуцију су усвојила 22 представника савјета, два су […]

субота, новембар 19, 2011 / 08:56

Шефица дипломатије Европске уније (ЕУ) Кетрин Ештон позвала је данас иранске власти да прихвате преговоре о нуклеарном програму.

Савјет гувернера Међународне агенције за атомску енергију усвојио је раније данас резолуцију о Ирану, којег оптужује да се припрема да произведе атомску бомбу, саопштено је у сједишту те организције.

Резолуцију су усвојила 22 представника савјета, два су била против, а један уздржан, изјавио је амерички амбасадор при организацији Глин Дејвис.

„Још једном позивам Иран да прихвати све понуде и предлоге шест сила САД, Русије, Кине, Француске, Британије и Њемачке”, рекла је Кетрин Ештон.

Према њеним ријечима, ЕУ очекује одговор од Ирана о наставку преговора о нуклеарном програму.

САД и њени западни савезници отворено су данас прије гласања оптужили Иран за лажне изјаве и тајни рад на производњи атомског оружја.

У изјавама које су савјету гувернера Међународе агенције за атомску енергију (International Atomic Energy Agency IAEA) од 35 земаља САД упутиле у своје име и у име Њемачке, Британије и Француске, нису помињане могуће војне акције – корак који својевремено нису одбацивали Израел и САД.

Делегати Њемачке и САД позвали су на подршку предложене резолуције засноване на извјештају који од Ирана захтијева да прекине са ометањем истраживања ИАЕА у домену иранског нуклеарног програма.

Иран је већ под санкцијама Савјета безбједности УН због одбијања да обустави рад на обогаћивању уранијума – који може послужити и за производњу нуклеарне енергије и атомског оружја.

Ирански званичници поричу било какво интересовање за атомско оружје и истичу да је нуклеарни програм намијењен за добијање електричне енергије. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *