ЕУ: Нови порези за камионе

ЛУКСЕМБУРГ – Министри саобраћаја земаља ЕУ постигли су данас договор о увођењу новог пореза на загађење и буку које производе тешки камиони, упркос противљењу које су исказала удружења превозника. Дискусија о увођењу ових пореза на путевима ЕУ вођена је у претходне двије године. Током расправе, Аустрија и Француска снажно су подржавале приједлог, а Италија и […]

петак, 15 октобра, 2010 / 18:03

ЛУКСЕМБУРГ – Министри саобраћаја земаља ЕУ постигли су данас договор о увођењу новог пореза на загађење и буку које производе тешки камиони, упркос противљењу које су исказала удружења превозника.

Дискусија о увођењу ових пореза на путевима ЕУ вођена је у претходне двије године. Током расправе, Аустрија и Француска снажно су подржавале приједлог, а Италија и Шпанија су му се противиле.

Европска комисија је саопштила да је гласањем одлучено да 27 чланица Уније почну наплаћивање посебних такси због загађење ваздуха и буке које стварају тешки камиони.

Дипломатски извори кажу да је приједлог добио већину од само три гласа.

До сада су возачи тешких камиона за кретање мрежом од 15 000 километара аутопутева ЕУ морали да плаћају само путарину, односно таксу за одржавање саобраћајне инфраструктуре, а сада је усвојена директива о наплати надокнаде за загађење издувним гасовима и буком.

Камионџије тренутно у ЕУ плаћају од 15 до 25 евроценти по километру пређеног пута, а са новим порезима та цијена ће бити повећана за три до четири цента.

Новим правилима државама ће бити дозвољено да регулишу гужве на путевима наплатом путарине у различитим износима у различитим периодима дана.

(Срна)Оставите одговор