ЕУ није јабука помирења у БиХ према „Фејненшел тајмс“

Британски дневник „Фајненшел тајмс“ сматра да ЕУ није спремна нити способна да преузме водећу улогу у рјешавању најтеже кризе у БиХ од потписивања Дејтонског споразума. Према писању дневника, ЕУ није спремна да преузме тај посао иако су министри иностраних послова ЕУ у марту усвојили закључке, према којим су предвиђене санкције за политичке лидере који су […]

петак, мај 13, 2011 / 09:04

Британски дневник „Фајненшел тајмс“ сматра да ЕУ није спремна нити способна да преузме водећу улогу у рјешавању најтеже кризе у БиХ од потписивања Дејтонског споразума.

Према писању дневника, ЕУ није спремна да преузме тај посао иако су министри иностраних послова ЕУ у марту усвојили закључке, према којим су предвиђене санкције за политичке лидере који су укључени у активности противне Дејтону.

Лист оцјењује да је Брисел "издалека" изразио своју забринутост погоршаном политичком ситуацијом у БиХ на сличан начин као што су и лидери у тој земљи исказали дубоку посвећеност европској интеграцији, али без формиране власти седам мјесеци након избора.

"Осим тога, ЕУ није довољно брза да би преузела вођство. У земљи попут БиХ, ситуација се мијења преко ноћи. Европском блоку је било потребно двије седмице, након што је у Републици Српској донесена одлука да се распише референдум, да у БиХ пошаљу Мирослава Лајчака", наводи "Фајненшел тајмс".

Лист подсјећа да је до доласка Лајчака у БиХ у "Службеном гласнику РС" већ објављена одлука Народне Скупштине о референдуму.

"У идеалној ситуацији ЕУ треба да преузме главне задатке у БиХ, али у стварности Брисел то не може. Европски час још није дошао, бар не на западном Балкану, као што није ни у деведесетим годинама прошлог вијека. Због тога ће становници БиХ прије помоћ затражити у Амбасади САД, него да се питају кога звати у Бриселу", закључује "Фајненшел тајмс"

Британски дневник сматра да ЕУ треба да пружи безрезервну подршку високом представнику Валентину Инцку и да убрзано уведе рестриктивне мјере онима који крше Дејтонски споразум.0 КОМЕНТАРА

  1. Bosna i Hercegovina je u prvom redu projekat SAD-a i njen uticaj ce biti presudniji od uticaja EU sve dok ova drzava ne stane cvsrto na svoje noge. Kad ce se to desiti zavisi od samih BiH gradjana i politicara koji ih vode.

  2. Само што „фајненшел“ намјерно „заборавља“ која се амбасада данас суштински пита. Она која је спријечила било какво изјашњавање у Савјету безбједности а по питању олајавања овог кера корушког словенца…B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *