ЕУ наговорила Србију да уведе санкције Бјелорусији?

БЕОГРАД – Србија ће увести санкције Бјелорусији на захтјев ЕУ – одлучено је прошле недјеље у српском Министарству спољних послова, незванично сазнаје „Блиц“. Лист наводи да је овим Београд послао поруку да је озбиљно схватио оштра упозорења да не може да тражи статус кандидата, а да се истовремено понаша супротно спољној политици у питањима око […]

понедељак, март 7, 2011 / 09:42

БЕОГРАД – Србија ће увести санкције Бјелорусији на захтјев ЕУ – одлучено је прошле недјеље у српском Министарству спољних послова, незванично сазнаје „Блиц“.

Лист наводи да је овим Београд послао поруку да је озбиљно схватио оштра упозорења да не може да тражи статус кандидата, а да се истовремено понаша супротно спољној политици у питањима око којих је у Бриселу постигнут консензус.

Одлука да се предсједнику Белорусије Александру Лукашенку и његовим сарадницима забрани улазак у Србију донијета је у ЕУ уз консензус, а придружиле су јој се и земље кандидати и потенцијални кандидати, међу којима је и Србија.

Кандидати за улазак у ЕУ – Хрватска, Македонија, Црна Гора, и Исланд, затим Албанија, БиХ и Србија као потенцијални кандидати тењ земље Европске асоцијације за слободну трговину Лихтенштајн и Норвешка су изјавиле да се слажу са циљевима одлуке Савјета ЕУ која се односи на рестриктивне мјере против бјелоруске владе.

Савјет ЕУ је 31. јануара замрзнуо средства и уабранио путовања за око 160 званичника Владе Бјелорусије и друге појединце, за које вјерује да су учествовали у преварама на изборима и постизборном прогону политичких противника. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *