ЕУ на корак до формирања “европске војске”

Европска унија обиљежила је на церемонији у Бриселу почетак примјене појачане војне сарадње с амбицијом да се формира Европска одбрана.

петак, децембар 15, 2017 / 12:36

Вође 25 земаља Европске уније су са 25 војника прославиле “историјски дан” покретања изградње европске одбране, на коју су се одлучили после избора Доналда Трампа у САД, Брегзита и руског припајања Крима.

– Сан данас постаје реалност – оцјенио је предсједник Европског савјета Доналд Туск, на маргини европског самита у Бриселу и подсјетио на неуспјех више пројеката у том смислу у посљедњих 60 година.

Туск је рекао да се данас лансира програм “сталне структурне сарадње у одбрани (ПЕСЦО)”, што је како је додао практични израз жеље чланица ЕУ да изграде европску одбрану.

– То је добра вијест за наше савезнике и лоша вијест за наше непријатеље – рекао је Туск.

Тај нови формат сарадње има за циљ да подстиче развој заједничких војних пројеката и заједничке израде опреме.

У пројекту неће учествовати Велика Британија која треба да напусти Унију у марту 2019, Данска и Малта.

Прије церемоније шефица европске дипломатије Федерика Могерини поздравила је ову “историјску одлуку која је учинила да ЕУ постане вјеродостојна у пружању безбједности у свијету”.

Она је подсјетила да је ЕУ која се дуго задовољавала улогом “меке снаге” без праве војне тежине сада развила бројна градилишта да ојача своју одбрану од избијања украјинске кризе у прољеће 2014. године.

– Мислим да ће то бити добро за ЕУ, за Европу и за НАТО – рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг који је позван да присуствује самиту ЕУ у Бриселу.

Столтенберг је рекао да ће се тиме створити већи капацитети, да ће бити више улагања у одбрану и боља расподјела терета.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *