ЕУ министри опет у бризи због нас

Шефови дипломатија Европске уније изразили су забринутост због политичке ситуације у Босни и Херцеговини и позвали тамошње власти да спроведу уставне реформе. Министри иностраних послова 27 земаља ЕУ су из Луксембурга поручили да желе да виде БиХ као будућу чланицу, али да је прије наставка процеса придруживања неопходно спровести уставне промјене везане за случај Сејдић-Финци. […]

уторак, јун 26, 2012 / 11:29

Шефови дипломатија Европске уније изразили су забринутост због политичке ситуације у Босни и Херцеговини и позвали тамошње власти да спроведу уставне реформе.

Министри иностраних послова 27 земаља ЕУ су из Луксембурга поручили да желе да виде БиХ као будућу чланицу, али да је прије наставка процеса придруживања неопходно спровести уставне промјене везане за случај Сејдић-Финци.

Процес ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању који је БиХ потписала са ЕУ је заустављен након што је Европски суд, разматрајући поменути случај, оцијенио да устав БиХ дискриминише грађане на основу националне припадности.

Министри су у закључку са данашњег састанка затражили да бх лидери, који због унутрашњих размирица не успјевају да покрену процедуру промјене устава, спроведу раније договоре и одблокирају процес одлучивања.

Министарски савјет је такође одлучио да након повлачења међународне полиције у БиХ повећа стручну помоћ судовима и тужилаштва, како би ојачао њихове капацитете за успостављање владавине права.

Министри су сем тога оштро осудили "покушаје да се минимализује или порекне геноцид који се десио у Сребреници", као и национално оштрашћену реторику политичких лидера.

Министарски савјет наставиће да засједа, а очекује се да одлучи о почетку преговора о придруживању са Црном Гором.Оставите одговор