ЕУ изричита: Гадафи мора с власти!

Либијски лидер Моамер ел Гадафи мора „без одлагања“ да оде са власти, поручили су данас лидери ЕУ са самита у Бриселу посвећеном сукобима у тој сјеверноафричкој земљи. "Гадафи је лидер који пуца на сопствени народ. Либијско руководство мора без одлагања да се повуче са власти", рекао је предсједник Европског савјета Херман Ван Ромпеј на затварању […]

петак, март 11, 2011 / 21:17

Либијски лидер Моамер ел Гадафи мора „без одлагања“ да оде са власти, поручили су данас лидери ЕУ са самита у Бриселу посвећеном сукобима у тој сјеверноафричкој земљи.

"Гадафи је лидер који пуца на сопствени народ. Либијско руководство мора без одлагања да се повуче са власти", рекао је предсједник Европског савјета Херман Ван Ромпеј на затварању ванредног самита 27 чланица Уније.

Ван Ромпеј је додао да је то јасна и заједничка порука свих учесника самита.

Француски предсједник Никола Саркози изјавио је да су лидери ЕУ подржали стварање зона за испоруку хуманитарне помоћи, од којих се неке налазе на територији Либије, како би помогли Либијцима.

Он је додао да ће ЕУ и даље разматрати све опције за заштиту либијског народа.

Саркози је на конференцији за новинаре нагласио да "Гадафи мора да оде" и да ЕУ сада прихвата побуњенички Либијски национални савјет као легитимно тијело које представља либијски народ.

Француски предсједник рекао је да постоји план о одржавању самита ЕУ, арапских и афричких лидера о кризи у Либији у наредним седмицама.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је послије самита у Бриселу да "сада није тренутак за војну акцију".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *