ЕУ: Државе имају право да забране ГМО усјеве

Европска унија дала је земљама чланицама овлаштења да забране узгој генетски модификованих усјева, чак и ако их је претходно одобрила Европска агенција за безбједност хране. Чланице ЕУ данас су одобриле пропис по коме националне владе могу да имају посљедњу ријеч о овом питању, што је противно многим иницијативама ЕУ, које подразумијевају заједнички став о политикама […]

уторак, март 3, 2015 / 08:23

Европска унија дала је земљама чланицама овлаштења да забране узгој генетски модификованих усјева, чак и ако их је претходно одобрила Европска агенција за безбједност хране.

Чланице ЕУ данас су одобриле пропис по коме националне владе могу да имају посљедњу ријеч о овом питању, што је противно многим иницијативама ЕУ, које подразумијевају заједнички став о политикама ЕУ.

Муте Шимпф , из групе "Пријатељи земље Европе", рекла је да нови пропис представља "велику могућност за националне владе да затворе врата биотехничким усјевима у Европи", пренио је АП.

Према новом пропису, владе ће ипак морати да консултују биотехничке компаније ако желе да забране одређени усјев.

Тип кукуруза – МОН 810 – једини је генетски модификован усјев који се комерцијално производи у ЕУ.

Шпанија је највећи узгајивач кукуруза МОН 810 у Европи са 137.000 хектара, саопштила је раније Европска комисија.

МОН 810 продаје амерички биотехнички гигант "Монсанто", а овај кукуруз модификован је да буде отпоран на европске штетне инсекте.

Овај облик кукуруза забрањен је у Аустрији, Бугарској, Француској, Њемачкој, Грчкој, Мађарској и Луксембургу.Оставите одговор