ЕУ добила право да уведе царине на америчке производе

Европска унија добила је право да уведе царине на увоз америчких производа, који се по+роцјењује на четири милијарде долара.

среда, 14 октобра, 2020 / 15:33

То одобрење стигло је од Свјетске трговинске организације (СТО) као одговор на илегално субвенционисање америчког произвођача авиона Боинга.

Илегалним субвенционисањем се сматра свако давање новца за које се од примаоца државне помоћи захтијева да испуни одређене извозне циљеве или да користи домаће сировине уместо увозних. Илегалним субвенционисањем се, према дефиницији, нарушава слободна тржишна утакмица, и зато му се СТО стриктно противи.

Међутим, Америка се није једина нашла на оптуженичкој клупи због оваквих "подстицаја”. И у ЕУ су они присутни, такође у производњи авиона. Зато је прошле године СТО одобрила званичном Вашингтону увођење царина на европске производе вриједности око 7,5 милијарди долара, такође због субвенционисања, али у њиховом случају Ербаса. Јучерашње одобравање царина за америчке производе је само контрамера.

Овај спор између ЕУ и САД се води већ 16 година. Оне се међусобно оптужују да недопустивим субвенцијама помажу свака свој концерн.Оставите одговор