ЕУ дала паре Украјини, да сама плати гас Русији

Украјина је уплатила 780 милиона евра на име дуга за руски гас, рекао је данас телевизијском каналу Росија 24 европски комесар за енергетику Гинтер Етингер. Украјински партнери показали су документ који потврђује да је та сума уплаћена, додао је Етингер на трећој рунди трилатералних преговора о гасу између Украјине, Русије и Европске уније у Берлину, […]

петак, 30 маја, 2014 / 21:21

Украјина је уплатила 780 милиона евра на име дуга за руски гас, рекао је данас телевизијском каналу Росија 24 европски комесар за енергетику Гинтер Етингер.

Украјински партнери показали су документ који потврђује да је та сума уплаћена, додао је Етингер на трећој рунди трилатералних преговора о гасу између Украјине, Русије и Европске уније у Берлину, пренио је Итар тас.

Етингер је такође рекао да је Украјина спремна да у року од десет дана плати цјелокупан дуг за гас по цијени од 268 долара за хиљаду кубних метара.

Он, каже, не сумња у ликвидност Украјине и Нафтогаса, и подсјећа да је ЕУ припремила финансијску помоћ за ту земљу како би могла да реши своје проблеме и испуни финансијске обавезе.

„Није наша обавеза да платимо директно Гаспрому, али смо морали да помогнемо Кијеву да плати сам”, рекао је Етингер.

Русија: Дуг Украјине за гас износи 2,2 милијарде долара

Европски комесар је указао да је руска страна изразила спремност да настави да ради на рјешавању спора око гаса, и наредни састанак ће бити у понедељак у Бриселу.

Руски министар енергетике Александар Новак је истакао да су преговори Русије са Украјином и Европском комисијом о гасу били конструктивни.

Русија се у децембру сагласила да Кијеву смањи цијену гаса са око 400 долара, колико је Кијев плаћао од 2009. године, на 268,50 долара за 1.000 кубних метара.

Смањење цијене гаса било је дио ширег финансијског договора који је Москва потписала са Кијевом након што је Украјина одустала од Споразума о трговини и продруживању са ЕУ, након чега је услиједио државни удар у коме је свргнут предсједник Јанукович, а превратничка власт се окренула ЕУ и покренула војне акције против становништва које се противи овом расплету.Оставите одговор