ЕУ: БиХ одобрен Споразум о стабилизацији и придруживању

Министри спољних послова 28 земаља чланица Европске уније одобрили су Споразум о стабилизацији и придруживању за БиХ на данашњој сједници у Бриселу. С обзиром на обвезе које је БиХ преузела и у складу са својим закључцима од 15. децембра, Вијеће констује да су се стекли потребни услови и слаже се с тим да се закључи […]

понедељак, март 16, 2015 / 13:49

Министри спољних послова 28 земаља чланица Европске уније одобрили су Споразум о стабилизацији и придруживању за БиХ на данашњој сједници у Бриселу.

С обзиром на обвезе које је БиХ преузела и у складу са својим закључцима од 15. децембра, Вијеће констује да су се стекли потребни услови и слаже се с тим да се закључи Споразум о стабилизацији и придруживању с Босном и Херцеговином, наводи се у закључцима министара иностраних послова земаља чланица ЕУ, који су се окупили у Бриселу на редовном мјесечном састанку.

Савјет позива руководство у БиХ да у потпуности испуни своје обавезе, укључујући оне које се односе на адаптацију предстојећег Споразума о стабилизацији, као и да остане ангажовано са ЕУ у складу са обновљеним приступом, те да одржи позитиван замах развојем иницијалне агенде за реформе уз консултације са ЕУ, наводи се у саопштењу.

Тим закључцима прихваћена је препорука високе представнице ЕУ за спољну политику Федерике Могерини да Споразум са БиХ ступи на снагу.

Министри иностраних послова чланица ЕУ оцијенили су да је БиХ испунила услове да се настави са припремама за потписивање и примјеном Споразума и позвали политичке лидере да почну да спроводе реформе на које су се обавезали у заједничкој декларацији.

БиХ је парафирала Споразум са ЕУ још 2007. године, али су потписивање и примјена Споразума биле блокиране због парализе политичког система и изостанка уставних реформи, а поготово због непримјењивања одлуке Европског суда за људска права о случају Сејдић-Финци.

Федерика Могерини је због тога два пута недавно боравила у Сарајеву, гдје је успјела да убиједи политичке лидере да се обавежу да ће спровести реформе, што је потом усвојено у ПС БиХ.

Данашња одлука значи да је дугогодишња блокада европских интеграција БиХ окончана, тако да она сада може да настави путем на коме је далеко заостала из осталих земаља западног Балкана.

ПУСИЋ: СПОРАЗУМ СА БиХ МОГАО БИ СТУПИТИ НА СНАГУ ОВОГ ПРОЉЕЋА

Министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић рекла је да би Споразум о стабилизацији и придруживању са БиХ могао ступити на снагу овог прољећа.

"Критеријуми се морају поштовати и испуњавати, али и дефинисати тако да земља може напредовати, што је наш циљ и тога ћемо се врло чврсто држати у овом и сваком другом случају. Чак и тамо гдје смо ми били кључни у покретању поступка с мртве тачке", навела је Пусићева.

Упитана да ли се нови приступ ЕУ према БиХ коси са декларацијом Хрватског народног сабора, који је затражио федерализацију БиХ, Пусићева је одговорила да за то нема простора у новом приступу, пишу хрватски медији.

"Нови приступ иде према БиХ као европској земљи, коју треба извући из овог унутрашњег вјечног преиспитивања. Свако ко жели добро Бошњацима, Хрватима и Србима у БиХ, зна да је европски пут оно што тој земљи може осигурати напредак", додала је Пусићева.Оставите одговор