ЕУ: Банкарска супервизија централизована

Европска унија је уклонила и посљедњу правну препреку с циљем успостављања банкарске уније ради стабилизације финансијског система. Посланици Европског парламента, Европска комисија и национални представници у Бриселу постигли су договор о закону којим се успоставља централизовани банкарски супервизор који ће дјеловати под окриљем Европске централне банке, пренио је АП. "Ово је први важан корак ка […]

среда, март 20, 2013 / 08:34

Европска унија је уклонила и посљедњу правну препреку с циљем успостављања банкарске уније ради стабилизације финансијског система.

Посланици Европског парламента, Европска комисија и национални представници у Бриселу постигли су договор о закону којим се успоставља централизовани банкарски супервизор који ће дјеловати под окриљем Европске централне банке, пренио је АП.

"Ово је први важан корак ка успостављању банкарске уније, која мора да врати повјерење у банке еврозоне и осигура поузданост банкарског сектора", рекао је комесар ЕУ за унутрашње тржиште Мишел Барније.

Лидери ЕУ сагласили су се прошле године да успоставе заједничку банкарску супервизију, која ће поставити темеље за заједничку структуру осигурања депозита и која ће представљати ауторитет који ће моћи да укида или спашава финансијске институције.

Према том плану, Европска централна банка надгледаће највеће и најповезаније банке блока, док ће националне агенције да надгледају остале.

Европска централна банка задржава право да интервенише у било коју кредитну институцију уколико нека земља процијени да је то неопходно.

Такозвани јединствени механизам супервизије укључиваће свих 17 чланица еврозоне, али ће бити отворен и за преосталих 10 чланица ЕУ, које имају своје властите валуте.Оставите одговор