14:14 Пале, Мркоњић, Бања Лука: МУП РС подносио пријаве о кривичном дјелу "непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије"14:06 Бијељина добила новог прволигаша, Мићо части са 5.000 КМ13:41 Паралелна стварност и у ваше име: Џаферовић пише предсједнику Азербејџана и криви Јермене13:13 Јавио се спонзор: Ердоган каже да је вријеме за окончање јерменске окупације13:07 Њујорк Тајмс напада Трампа да није платио порез 10 година, он каже да су фејкњузери13:03 Министарство одбране Азербејџана пријети Јерменији "одговарајућом акцијом одмазде"12:53 Непрактичност азбукоубиства: Б или В?12:43 Дарко Ристов Ђого: Још двије цртице о Српству, небесима, етносу, етосу и Црној Гори12:35 Гради се нови мост у Рачи: Михајловићка и Поповић једини поменули Српску12:19 Коначно неко: Милош Ковић поднио пријаву против Николе Самарџића због одобравања геноцида над Србима

ЕУ: 24 банке пале на стрес-тесту

Европско надзорно тијело за банкарство /ЕБА/ саопштило је да су 24 банке пале на стрес-тесту отпорности европских банака, у хипотетичком негативном макроекономском сценарију, који је реализован током 2014. године. Банкама је дато девет мјесеци да среде своје финансије или ће бити затворене. Ријеч је о девет италијанских, три грчке и три кипарске банке, преноси Би-Би-Си. […]

недеља, 26 октобра, 2014 / 13:30

Европско надзорно тијело за банкарство /ЕБА/ саопштило је да су 24 банке пале на стрес-тесту отпорности европских банака, у хипотетичком негативном макроекономском сценарију, који је реализован током 2014. године.

Банкама је дато девет мјесеци да среде своје финансије или ће бити затворене.
Ријеч је о девет италијанских, три грчке и три кипарске банке, преноси Би-Би-Си.

Тест је проведен у 123 банке ЕУ, чији је циљ провјера да ли ће банке да издрже још једну финансијску кризу.

Анализа је базирана на финансијском стању банке крајем 2013. године, а у међувремену, многе од њих предузеле су мјере јачања биланса.

Резултати истражују покривеност капиталом и његово поријекло у европским банкама, активу која подлијеже ризику, профит и трошкове, изложеност хартијама од вриједности, кредитни ризик и секјуритизацију /процес трансформације неликвидне финансијске активе банке у утрживе хартије од вриједности/ у испитаним банкама.

Најгоре је погођена италијанска банка Монте деи Паски /Монте деи Пасцхи/, која има недостатак капитала од 2,1 милијарде евра.

У исто вријеме, Европска централна банка /ЕЦБ/ провела је своје истраживање уз учешће 130 банака.

Из ЕЦБ-а је саопштено да је 25 банака пало на тесту, од којих је 12 већ предузело одговарајуће мјере.

Европска комисија подржала је резултате ових тестова.

Комисија је саопштила да је то била "одлучна вјежба, и без преседана по обиму".

У саопштењу се додаје да нема простора задовољству и да је од кључне важности дјеловати на основу резултата ових тестова.

Аналитичари кажу да су резултати били очекивани. "При утисак је да има мало изненађења", рекао је Макс Андерл из швајцарске банке УБС.

"У документу се наводе многи од `уобичајених осумњичених` већином у Грчкој, Португалу и Италији", рекао је он.

Резултати стрес-теста су најсвеобухватнији и са досад незабиљеженим нивоом транспарентности у европском банкарском сектору.Оставите одговор