Етиопија: Суша је због климе, глад је због политике

У Етиопији гладује најмање три милиона људи, упркос амбициозним плановима владе о удвостручењу пољопривредне производње у сљедећих пет година. Планом петогодишњег развоја земље, предвиђено је да до 2015. године буду удвостручени приноси у пољопривреди. Међутим, већ у фебруару влада је затражила посредством Свјетског програма за исхрану УН помоћ за три милиона људи којима пријети глад. […]

субота, 23 јула, 2011 / 07:36

У Етиопији гладује најмање три милиона људи, упркос амбициозним плановима владе о удвостручењу пољопривредне производње у сљедећих пет година.

Планом петогодишњег развоја земље, предвиђено је да до 2015. године буду удвостручени приноси у пољопривреди. Међутим, већ у фебруару влада је затражила посредством Свјетског програма за исхрану УН помоћ за три милиона људи којима пријети глад.

Координатор УН за помоћ Валери Амос рекла је да у региону Сомали жене по пет часова са дјецом траже храну и медицинску помоћ.

ОУН је као разлог за проблеме у снабдијевању званично навела изостанак сезонских киша крајем прошле године.

Алин Мек Доналд, представник за Рог Африке хуманитарне организације Оксам, сматра да не би требало прецјењивати утицај климе на тренутну ситуацију. "Разлог несташице су и лоша политика и неодговарајући одговори на кризу", каже Мек Доналд.

Хелмут Хес, који је годинама био директор организације "Хлеб за свет" за Источну Африку, сматра да је још један разлог за глад у Етиопији и издавање земље страним инвеститорима за производњу биогорива и хране, али само за извоз – преноси "Дојче веле".

До сада је само у плодној провинцији Гамбела издато 900 дозвола за производњу соје, пиринча и биогорива за извоз. Најам хектара земљишта кошта два долара.

Осамдесет одсто етиопског становништва бави се пољопривредом. Хес каже да ће, ако земља жели да ријеши проблем глади, влада морати да се концентрише на те људе.

Етиопски стручњаци за пољопривреду већ годинама указују да би требало увести житарице отпорне на сушу, посебно просо који је основна намирница 80 милиона Етиопљана.