Етика и биоинжињеринг: Тражи се сурогат мајка за неандерталца

Било је сигурно и чуднијих огласа за родитељство у историји, али ово је нешто потпуно другачије – угледни професор генетике са Харварда тражи "жену изузетно склону авантурама " која би била сурогат мајка за клонирану бебу неандерталца.

среда, 23 јануара, 2013 / 09:22

Др Џорџ Черч каже да ће клонирање бебе неандерталца бити могуће током нашег живота, а за магазин "Шпигл" најавио је да ће коришћење матичних ћелија да би се "створио" неандерталац имати велике користи за човјечанство.

"Први корак је секвенцирање генома, а то је већ рађено. Следећи корак је да се геном ‘растави’ на нпр. 10.000 дјелића, а после тога… да се све то споји у људску матичну ћелију, која ће нам омогућити да створимо клон неандерталца," рекао је др Черч.

Користи овог експеримента би биле "у повећању генетског диверзитета", тврди Черч, који каже да коришћење сурогат мајке ипак има предуслов – а то је да то буде друштвено прихватљиво.

Наравно, многи се противе контроверзном идејом да се клонира неандерталац, а у први план се гурају етичка питања.

"Мислим да није фер да се људи стављају у ситуацију гдје ће бити исмијани и гдје ће да их буде страх," сматра биоетичар Бернард Ролин са државног Универзитета Колорада у Форт Колинсу за британски "Индепендент".

Могуће је и да ће се беба неандерталца родити без имунуитета за савремене заразне болести и да због тога неће преживјети. Неандерталци, наши најближи гентски рођаци, изумрли су са планете прије 30,000 година.

"Ако се оставе по страни бројна етичка питања, које за собом повлачи стварање јединог примјерка изгубљене људске расе и који је предодређен да буде "медијско чудовиште"… нисам сигуран да је др Черч у праву када каже да је толико лако клонирати неандерталца," написао је колумниста "Форбса" Алекс Нап.

"И други сисари су клонирани… Али, плаћа се висока цијена за то – клонови често имају бројне здравствене проблеме. Нпр. прва клонирана овца – Доли – била је један од 29 клонираних ембриона и само је она преживјела… Такође, и сурогат мајка ће поднијети велику жртву. У пракси, за успјех овог пројекта биће потребно десетак жена – а већина њих ће преживјети трауме побачаја и мртворођене дјеце, што је нешто што мора да се очекује када је у питање клонирање."

Ипак, др Черч сматра да су сви изазови очекивани и да све може да се ријеши успијешно.

"Можемо да клонирамо све врсте сисара, тако да је врло могуће да можемо да клонирамо и човека. Зашто то не би било могуће? Сигурно је да да успијех зависи од пуно ствари, али ја вјерујем да то може да се учини," рекао је др Џорџ Черч.

Он је у интервјуу за њемачки "Шпигл" рекао да је клонирање људи "можда забрањено у Њемачкој, али не и у цијелом свијету", а додао је и да се закони могу промијенити.

"То би могло да има многе бенефите, а мој посао је да њих повећам, а умањим ризике. Можда неандерталци размишљају другачије од нас, можда би били и интелигентнији од нас. Када дође вријеме да идемо са ове планете или да се боримо са неком епидемијом, није неразумно помислити да би њихов начин размишљања могао да нам користи", рекао је Черч.

Черч у контроверзном разговору за њемачки лист наговештава да би требало размислити и о клонирању више неандерталаца.

"Да, ако желите да видите како размишљају, потребно је да их буде више, потребно је да имају некакав осећај идентитета, можда би могли да начине некакву нео-неандерталну културу, постану политичка сила…", навео је Черч.

Черч је одбацио могућност да ће ускоро бити клонирани диносауруси или да ће научници стварати нове врсте налик оним из научно-фантастичних филмова, али је навео да је ДНК "главни материјал будућности".

Упоредивши организме са "минијатурним, веома прецизним машинама" Черче је додао да ће ускоро доћи ДНК компјутери, много бољи и ефикаснији од постојећих, да се већ стварају организми који ће као продукт метаболзима давати гориво за аутомобиле…0 КОМЕНТАРА