ЕТА најављује да је спремна да се разоружа

Баскијска сепаратистичка организација ЕТА саопштила је да је спремна да почне с разоружавањем, три недеље после објаве да прекида 40 година оружане борбе за независну државу. „Разоружање је на дневном реду и ЕТА је спремна да преузме своје обавезе”, рекла су два портпарола ове групе у интервјуу за баскијски лист Гара који ће бити објављен […]

петак, 11 новембра, 2011 / 12:29

Баскијска сепаратистичка организација ЕТА саопштила је да је спремна да почне с разоружавањем, три недеље после објаве да прекида 40 година оружане борбе за независну државу.

„Разоружање је на дневном реду и ЕТА је спремна да преузме своје обавезе”, рекла су два портпарола ове групе у интервјуу за баскијски лист Гара који ће бити објављен сутра, а чије је дијелове дневник данас објавио на свом интернет сајту.

Ово је први пут да су припадници ове организације проговорили од када су објавили прекид оружане борбе 20. октобра. Тада је ова сепаратистичка организација, већ јако ослабљена, објавила „коначан прекид” оружане борбе после 40 година насиља за стицање независности Баскије.

ЕТА међутим тада није објавила ни да ће се разоружати ни да ће бити распуштена и тада је упутила шпанској и француској влади захтјев за дијалог, на који није још добила одговор.

ЕТА је последњих мјесец дана под јаким притиском баскијске сепаратистичке љевице, произашле из политичког крила Батасуна, која се залаже за стицање моћи преко избора а не насиља и која се нада да ће добро проћи на парламентарним изборима у Шпанији 20. новембра и ући у скупштину, преноси агенција Франс прес.

Како пише лист Гара саговорници су у интервјуу пренијели садашњи став организације према шпанској влади и према десничарској Народној партији која ће, према анкетама, доћи на власт после избора.