Естрада маторих бјелчуга: Сандерс и Бајден ће имати жену потпредсједника

Док друга предсједница у краткој историји Републике Српске увелико гази свој мандат, Џо Бајден се обавезао се да ће изабрати жену као кандидата за потпредсједничко мјесто на изборима у новембру, да именовано успије оно што Хилари Клинтон није.

понедељак, 16 марта, 2020 / 19:58

„Бројне жене имају квалитете да постану предсједници у будућности. Ја ћу одредити жену за потпредсједника“, изјавио је Бајден у телевизијском дуелу са својим демократским ривалом за предсједничког кандидата странке Бернијем Сандерсом.

Сандерс је исто рекао да ће највјероватније изабрати жену да буде кандидат за потпредсједника.

„За мене се не ради само о томе да се одреди жена већ да то буде именовање прогресивне жене“, рекао је Сандерс и додао да је снажно наклоњен да иде у том правцу, али се није тако чврсто обавезао као Бајден.

На почетку унутарпартијске трке за предсједничког кандидата у демократској странци било је шест жена, што је рекордан број за ту фазу, али се трка свела на дуел Бајдена и Сандерса, двојице 70-огодишњака.

Чланица Конгреса из Хаваја Талси Габард формално је и даље у трци, али нема никакве шансе да добије кандидатуру.

Помињу се имена црне сенаторке Камале Харис која је напустила трку за демократског кандидата у децембру и прогресивне сенаторке Елизабет Ворен, посљедње кандидаткиње која се повукла из трке, као могуће будуће кандидаткиње за потпредсједника земље.

Традиционално кандидати за предсједника САД одреде свог партнера у кандидатури, који је кандидат за потпредсједника, негдје око љета. До сада ниједна жена није била предсједница ни потпредсједница САД.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *