Ештонова: Само се још мало потрудите и прихватићете споразум

Жалим због одлуке српске Владе да одбаци приједлоге и позивам их да начине посљедњи напор како би се постигао споразум, поручила је Кетрин Ештон. "Током претходних шест мјесеци састала сам се са премијером Дачићем и ‘премијером’ Тачијем осам пута, а некад су разговори трајали и више од 13 сати. На почетку смо поставили себи јасан […]

уторак, април 9, 2013 / 09:22

Жалим због одлуке српске Владе да одбаци приједлоге и позивам их да начине посљедњи напор како би се постигао споразум, поручила је Кетрин Ештон.

"Током претходних шест мјесеци састала сам се са премијером Дачићем и ‘премијером’ Тачијем осам пута, а некад су разговори трајали и више од 13 сати. На почетку смо поставили себи јасан временски оквир како би дијалог остао фокусиран и како би се узела у обзир намјера Европске комисије да Србија и Косово крену напријед до љета", саопштила је висока представница ЕУ Кетрин Ештон.

"Одајем признање Тачију и Дачићу и њиховим тимовима због њиховог великог труда. Након неколико рунди дискусија, увјерена сам да су сви елементи за споразум око сјеверног дијела Косова на столу. Неопходно је да ово буде договор између двије стране, није фер да га Европска унија намеће. Жалим због одлуке српске Владе да одбаци приједлоге и позивам их да начине посљедњи напор како би се постигао споразум, у корист њиховог народа", наводи се у саопштењу.

"Вјерујем у свијетлу будућност Србије и Косова и знам, без обзира на то колико је процес био тежак, да је он отворио могућност за народ – нарочито на сјеверу Косова – да има бољи живот", каже Ештонова.

"Надам се да Косово и Србија неће пропустити прилику да прошлост оставе иза себе и крену унапријед у будућност. Надам се да ћу водити дискусије у оквиру ЕУ у наредним данима подржавајући стварни корак унапред и Србије и Косова ка њиховој европској будућности", закључила је висока представница ЕУ.Оставите одговор