Ештонова: ЕУ је уз народ Египта

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон поручила је данас, отварајући састанак шефова дипломатија посвећен Египту, да ЕУ осуђује насиље и терористичке акте у Египту, да сматра Египат кључном партнерском земљом и да стоји уз египатски народ. „Изузетно смо забринути због нивоа насиља. Осудили смо насиље, осуђујемо терористичке акте”, рекла је Ештонова. […]

среда, 21 августа, 2013 / 17:03

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон поручила је данас, отварајући састанак шефова дипломатија посвећен Египту, да ЕУ осуђује насиље и терористичке акте у Египту, да сматра Египат кључном партнерском земљом и да стоји уз египатски народ.

„Изузетно смо забринути због нивоа насиља. Осудили смо насиље, осуђујемо терористичке акте”, рекла је Ештонова.

„Увијек смо подржавали демократске тежње народа Египта. Стојимо уз египатски народ. Египат је кључна партнерска земља и наши односи с народом Египта су за нас изузетно значајни”, рекла је Ештонова.

Главна тема данашњег састанка министара спољних послова ЕУ јесте, према њеним ријечима, начин на који ће ЕУ реаговати на египатску кризу и наставити да подржава народ Египта.

„Веома је важно да усвојимо политичке смјернице. Разговарали смо са египатским властима и другима о томе како да утврдимо политичку мапу пута и како да је спроведемо јер нам је потребан инклузиван процес који би окупио све Египћане у демократији и у будућности какву знамо да желе”, казала је Ештон.

Она је додала да је разговарала с многим земљама и Арапском лигом о начину пружања подршке Египту на путу ка мирној и безбједној демократији.Оставите одговор