Ештон: Учињен крупан корак Србије на путу ка ЕУ

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон изразила је јутрос задовољство због успјешно одржаних поновљених избора у сјеверној Косовској Митровици и изјавила да је учињен крупан корак на путу Србије ка ЕУ. „Задовољни смо што видимо да прелиминарни резултати из северне Митровице почињу да пристижу, иако још немамо потпуну слику о исходу […]

понедељак, 18 новембра, 2013 / 09:55

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон изразила је јутрос задовољство због успјешно одржаних поновљених избора у сјеверној Косовској Митровици и изјавила да је учињен крупан корак на путу Србије ка ЕУ.

„Задовољни смо што видимо да прелиминарни резултати из северне Митровице почињу да пристижу, иако још немамо потпуну слику о исходу избора, који су протекли мирно“, рекла је Ештон новинарима уочи данашњег састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу.

„То је важна етапа на путу Србије и Косова ка ЕУ“, истакла је она.

Очекује се да Ештон данас укратко извести министре о току локалних избора на Косову, чији је други круг заказан за 3. децембар, али с обзиром на то да изборни процес још није завршен, министри данас неће дискутовати о овој теми.

Већи дио дводневног састанка министарског савјета биће посвећен ситуацији у Сирији и изгледима за успјех преговора о иранском нуклеарном програму, као и проблему избјеглица и стању у Босни и Херцеговини.

Када је ријеч о процесу придруживања Србије, кључни састанак министара ЕУ биће одржан половином сљедећег месеца, уочи европског самита заказаног за 20. децембар.

Министри до тада треба да усагласе нацрт платформе за преговоре са Србијом и приједлог одлуке о датуму одржавања прве међувладине конференције, што означава формални почетак преговора.Оставите одговор