Ештон разочарана у БиХ

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон рекла је да је дубоко разочарана што од њене последње посјете БиХ прије шест мјесеци, када је била са тадашњом америчком државном секретарком Хилари Клинтон, није остварен никакав напредак. Ештонова је, како је јавила Фена, упозорила да питање спровођења пресуде Европског суда за људска […]

четвртак, април 18, 2013 / 17:27

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон рекла је да је дубоко разочарана што од њене последње посјете БиХ прије шест мјесеци, када је била са тадашњом америчком државном секретарком Хилари Клинтон, није остварен никакав напредак.

Ештонова је, како је јавила Фена, упозорила да питање спровођења пресуде Европског суда за људска права у случају "Сејдић- Финци" неће нестати, него ће тек извршење пресуде омогућити ступање на снагу Споразума о стабилизцији и придруживању како би БиХ могла да поднесе кредибилан захтјев за чланство у ЕУ.

"Заиста жалим што политичке странке нису преточиле декларисано опредељење у конкретно дјеловање и што су се умјесто тога фокусирале на страначке и етничке интересе", нагласила је Ештонова и поновила да чврсто вјерује у европску будућност БиХ, јер то је оно што грађани желе и заслужују.

У изјави новинарима након јутрошњих разговора у Предсједништву БиХ, Ештон је нагласила да је Европска унија снажан партнер грађана БиХ и позвала политичке лидере да слушају грађане, преузму стварну одговорност и дјелују.

"Молимо вас да не излажете ризику своју земљу и њену европску будућност, људи желе кретање напријед, да виде земљу у којој се њихова права поштују, у којој се хитни изазови као што су привреда, радна мјеста, владавина права ефикасно рјешавају", поручила је висока представница ЕУ.

Ештонова је подсјетила да је и прије шест мјесеци упутила важну поруку да се од политичких лидера у БиХ тражи дјеловање и да је, заједно са Клинтоновом, поручила да желе да виде јединствену, стабилну, просперитетну, мултиетничку земљу која заузима мјесто у Европској унији властитим напорима.

"Такође сам нагласила да је, уколико желимо учинити европску будућност стварном, потребно је ићи даље од домаћих подјела, политичког ривалства и интереса и да ће у супротном БиХ заостати за другим земљама региона", рекла је Ештонова.

Како је истакла, Европска унија је, са своје стране, одржала ријеч и дала сву неопходну подршку, и путем Делегације ЕУ у БиХ на челу с Петером Соренсеном и напора европског комесара за проширење Штефана Филеа, који је боравио у БиХ прошле седмице да би помогао настојања да се изврши пресуда у предмету Сејдић-Финци.

Спровођење пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у случају "Сејдић и Финци" искључиво се тиче отклањања дискриминаторних одредаба из Устава и Изборног закона БиХ. Наиме, Ром Дерво Сејдић и Јевреј Јакоб Финци тужили су и добили тужбу против државе БиХ крајем 2009. године, јер им је као припадницима националних мањина онемогућено да се кандидују за Предсједништво БиХ и у Дом народа.

Лидери странака од тада воде јалове преговоре о начину спровођења те пресуде, а пропао је и последњи покушај, уз посредовање европског комесара за проширење.

Спровођење те пресуде кључни је предуслов за ступање на снагу ССП-а и стицање услова за подношење кредибилне пријаве за статус кандидата у ЕУ.

Након посете Сарајеву, Ештонова ће отићи Сребреницу.0 КОМЕНТАРА

  1. Nemojte tako o lijepoj Katarini.A, dobra nam je bila kada nam je predsjednika izvlačila iz referendumskih govana. Jeste da nas je to izvlačenje koštalo lijepih para.Ne računajući milione za libermanovo lobiranje(ko se još sjeća ovoga tipa koji nas je lijepo ogulio, i on i onaj stogodišnjak). A tek doček , u po bl išetali pred nju on i sadanja tzv premijerka. pa on kleko prd nju i skute joj ljubi….

    Proglsiše to istorijskim datumom, …
    Dobro smo mi ikako još živi šta je mamlaz radio od nas, nanče i mamče li on svoje.

Оставите одговор