Ештон: 258 милиона евра помоћи Тунису

БРИСЕЛ – Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност, Кетрин Ештон, изјавила је да ће Тунису бити обезбјеђено 258 милиона евра помоћи до 2013. године. ЕУ ће Тунису хитно дати додатних 17 милиона евра како би помогла прелазној влади ове земље, рекла је Ештонова. "Желимо да помогнемо да се створи и подржи политичка отвореност, […]

понедељак, фебруар 14, 2011 / 15:43

БРИСЕЛ – Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност, Кетрин Ештон, изјавила је да ће Тунису бити обезбјеђено 258 милиона евра помоћи до 2013. године.

ЕУ ће Тунису хитно дати додатних 17 милиона евра како би помогла прелазној влади ове земље, рекла је Ештонова.

"Желимо да помогнемо да се створи и подржи политичка отвореност, да помогнемо у демократској транзицији и подржимо економски и друштвени развој. Желим да јасно ставим до знања да је наша посвећеност томе и краткорочна и дугорочна", рекла је Ештонова.

Циљ помоћи ЕУ је да помогне Тунису да се избори са друштвеним и економским тензијама након збацивања дугогодишњег предсједника Зине Ел Абидин Бен Алија са власти прошлог мјесеца.

Поред финансијске помоћи, Ештонова је рекла да ће ЕУ пружити помоћ премијеру Туниса Мохамеду Ганучију да у марту организује међународну конференцију о политичким и привредним реформама у Картагини.

Висока представница ЕУ је, такође, рекла да ће Брисел почети преговоре са прелазном владом Туниса да би се овој земљи одобрио "напредан статус" за остварење бољих веза у погледу трговине и сарадње.

ЕУ је разговоре о напредном статусу Туниса започела са режимом Бен Алија у мају прошле године, али преговори нису постигли значајан напредак.Оставите одговор