Ешдаун више брине о цјеловитости БиХ него родне му Британије

Некадашњи високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Педи Ешдаун сматра да је немогуће поређење о независности Шкотске од Велике Британије и планова о могућности отцјепљења које спомиње предсједник Републике Српске Милорад Додик јер је, каже, ријеч о потпуно различитим ситуацијама. Ешдаун наглашава да је сасвим извјесно да би покушај отцјепљења Српске од Босне […]

среда, 17 септембра, 2014 / 16:07

Некадашњи високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Педи Ешдаун сматра да је немогуће поређење о независности Шкотске од Велике Британије и планова о могућности отцјепљења које спомиње предсједник Републике Српске Милорад Додик јер је, каже, ријеч о потпуно различитим ситуацијама.

Ешдаун наглашава да је сасвим извјесно да би покушај отцјепљења Српске од Босне и Херцеговине наишао на "жестоки одговор".

"Ако се предсједник Српске, или било ко други у БиХ, одлучи за ту авантуру (отцјепљење), суочиће се са жестоким одговором. Суверенитет и територијални интегритет БиХ за нас су светиња", јасан је Ешдаун у разговору за сарајевски "Дневни аваз".

Бивши високи представник додаје да "није изненађење" да они који желе распад БиХ, рескирајући тешко успостављени мир у том дијелу свијета, "очајнички траже узор и покриће за своје активности".

Појашњавајући да је ријеч о битно другачијим околностима, Ешдаун је истакао да је у случају Шкотске референдум заснован на Уставу и договору британског народа и парламента, док евентуални референдум о независности Српске не би имао никакво законско упориште, него би значио отворено кршење међународног права, али и "крај мира у БиХ".

Ешдаун мисли да је вјероватније да ће се Шкоти у завршници одлучити за останак у Уједињеном Краљевству, али ако се оно ипак распадне то ће услиједити на миран начин.

"Не видим како се то исто може догодити у БиХ. Независност РС означиће ће крај мира у БиХ", упозорио је он и подсјетио како је Запад преузео обавезу очувања суверености и територијалне цјеловитости БиХ што је и "уклесано у камену" као саставни дио Дејтонског споразума.

Најава спровођења референдума о независности Шкотске у БиХ је, преноси Хина, појачала страхове да би власти у Српској то могле да искористе као још један повод за промоцију идеје о отцјепљењу тог ентитета од БиХ.

Ешдаун је закључио да је јасно да је распад БиХ могућ искључиво на основу унутрашњег споразума о томе и уз сагласност међународне заједнице.0 КОМЕНТАРА

  1. Engleski lešinar kome je Dragan Čavić lizao dupe samo da ostane na vlasti! Briga njega za narode u BiH. Dok je boravio u BiH muslimanske vlasti iz Sarajeva su mu kupile vikendicu na Javlaničkom jezeru od generala tzv. ABIH Prevljaka a AID obezbjeđivao. Ova britanska špijunska protuva i bitanga dobro se obogatila na Balkanu i ne libi se da kad god je u prilici pokaže koliki je neprijatelj Srba!