Ешдаун ретроактивно укопава Чавића и "донекле" Иванића

Бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун рекао је да су му за вријеме његовог мандата у БиХ увелико помагали и водили га политичари који су били уз њега – Драган Чавић, Аднан Терзић и донекле Младен Иванић.

недеља, 20 маја, 2018 / 20:31

Он је потврдио да је током мандата правио грешке, а неке од њих су, како каже, то што је БиХ прерано /шест мјесеци раније/ напустио и што није завршио реформу полиције.

"Вјерујем да смо полицијску реформу довели до тачке са које је морала ићи напријед, вјеровао сам да се постигнуто не може поништити, али нисам био у праву. Нажалост, вјерујем да је то био почетак поништавања институција које смо имали. Кривим себе за то, али кривим и међународну заједницу јер није наставила тај процес", навео је Ешдаун.

Он сматра да пројекат није успио јер је међународна заједница окренула леђа, али да има доста других ствари које су тада постигли, а межу којима су јединствена војска, јединствена царинска контрола, обавјештајна служба, служба за индиректно опорезивање.

"За све те ствари извршен је притисак међународне заједнице, али је понуђена и конструктивна помоћ. Али, нажалост, међународна заједница је окренула леђа полицијској реформи. Понекад када погледам уназад, упитам се да ли сам можда требао остати још пет или шест мјесеци да ту реформу учврстим", нагласио је Ешдаун за "Глас Америке".

Он је рекао да није могао да замисли да ће се дозволити да се, како каже, толики напредак којег су постигли у БиХ до 2006. године тако поништи. "Умјесто да се креће напријед ка одрживом миру као дио ЕУ, Босна се почела кретати уназад. И то је веома опасно", каже бивши високи представник у БиХ.

На питање да ли и данас као прије 13 сматра да националистичке странке не могу довести БиХ, Ешдаун каже да и данас вјерује да, нажалост, национализам расте.

"Не кажем да неке националистичке странке то не би могле урадити, али генерално говорећи ако вјерујете у подстицање национализма, биће вам теже да водите земљу ка мултиетничкој будућности коју подржава Европа. Са друге стране, погледајте доброг пријатеља Драгана Чавића, којег сматрам изузетно храбрим политичарем из једне од националних странака, који је схватио да будућност БиХ лежи у успостављању европске политике и стандарда. Стога не искључујем неког само јер је из националистичке странке, све зависи шта они раде, а не како себе називају", рекао је Ешдаун.