Ерупције вулкана се могу предвидјети

Ерупције неких од највећих вулкана на планети могу се предвидјети деценијама прије тих догађаја, објавили су научници. Анализе кристала стијена са грчког острва Санторини показале су да ерупцијама претходи убрзано нагомилавање магме испод површине Земље, што се може уочити употребом савремених инструмената. Највећи вулкани на планети могу да произведу довољно пепела и гаса за измјену […]

среда, 1 фебруара, 2012 / 22:56

Ерупције неких од највећих вулкана на планети могу се предвидјети деценијама прије тих догађаја, објавили су научници.

Анализе кристала стијена са грчког острва Санторини показале су да ерупцијама претходи убрзано нагомилавање магме испод површине Земље, што се може уочити употребом савремених инструмената.

Највећи вулкани на планети могу да произведу довољно пепела и гаса за измјену глобалне климе. Резултати новог истраживања објављени су у журналу "Природа", пренио је Би-Би-Си.

Вулканолози су испитивали историју највећих вулкана, који су избацили толике количине магме да су на тим мјестима остала огромна улегнућа и кратерске структуре на површини Земље.

"Ако би се таква велика ерупција догодила данас у централном дијелу Европе, ефекти би били огромни", изјавио је Тим Друит са француског Универзитета "Блез Паскал".

Највећи од тих вулкана добили су име "супер вулкани". Они могу да мирују стотинама хиљада година прије ерупције, а истраживачи су утврдили да се у деценијама прије таквог догађаја нагло убрзава гомилање магме.

Научници вјерују да се тај процес може уочити на основу сеизмичких података и осталих очитавања. Професор Друит наглашава да је предвиђање таквих догађаја годинама, а не мјесецима прије ерупције од виталног значаја.

Докази потичу из анализе кристала са Санторинија, које су обавили истраживачи из Француске, Швајцарске и Сингапура.