EРС изгубила спор са Електропривредом Србије

Електропривреда Републике Српске мораће да плати Електропривреди Србије дуг од 2.556.887 КМ за позајмљену електричну енергију у протеклокм периоду, пресуђено је данас у Окружном привредном суду Требиње.   Судија овог суда Смајил Беговић каже да је усвојио тужбени захтјев Електропривреде Србије којим је обавезао Електропривреду РС да тужиоцу исплати дуг и камате, те да надокнади […]

четвртак, март 3, 2011 / 11:03

Електропривреда Републике Српске мораће да плати Електропривреди Србије дуг од 2.556.887 КМ за позајмљену електричну енергију у протеклокм периоду, пресуђено је данас у Окружном привредном суду Требиње.

 

Судија овог суда Смајил Беговић каже да је усвојио тужбени захтјев Електропривреде Србије којим је обавезао Електропривреду РС да тужиоцу исплати дуг и камате, те да надокнади трошкове поступка.

Беговић подсјећа да је ријеч о спору који је настао након уговора из 2006. и 2008. године о дугорочној пословно-техничкој сарадњи када су се двије електропривреде договориле да врше међусобну испоруку електричне енергије, размјену електричне енергије, хаваријску испомоћ и да се помажу по другим питањима од заједничког интереса.

Све те обавезе и међусобна помагања, каже Беговић, регулисала су се на крају године.

Међутим, до спора између двије електропривреде дошло је када је промијењен закон на нивоу РС, односно БиХ, након чега ЕРС није могла платити дуг за електричну енергију Електропривреди Србије, али се сарадња и даље наставила.

"До 2008. године странке су се обавезивале да врате једна другој електричну енергију, али када је дошло до промјене измијењених прописа у БиХ, који нису дозвољавали могућност царинског евидентирања електричне енергије, довело је до тога да је одређена количина струје остала неријешена између ових електропривреда, па је једини законски начин наплаћивања био покретање тужбе Електропривреде Србије", каже Беговић.

Спорна је била и висина дуга, па је након спроверденог економског вјештачење утврђено да Електропривреда РС мора да плати за око 18.000 КМ мање за позајмљену електричну енергију него што је то тражила Електропривреда Србије.

 

Беговић каже да овом тужбом нису нарушени односи између Електропривреда РС и Србије.

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *