Ерик Алмквист: Орбан је једини из ЕУ директно подржао Додика

Из Будимпеште за Фронтал.РС о томе зашто Орбан долази у Бању Луку, о сукобу са Сорошем, те каква је политика Виктора Орбана према ЕУ и Русији, одговара бивши шведски посланик, данас дугогодишњи становник Мађарске и уредник портала Егзакт24, Ерик Алмквист.

петак, 5 новембра, 2021 / 16:19

Противљење Русије и Кине Кристијану Шмиту и уклањање ОХР из резолуције Савјета безбједности УН је главна вијест код нас у Српској. Да ли је та вијест и ова најављена кратка посјета Републици Српској имала публицитет у Мађарској?

Да, заиста јесте. Кристијан Шмит се састао са Виктором Орбаном у Будимпешти у сриједу и иако се није много говорило о Орбановој улози и амбицијама у овоме, мислим да није сувише претпоставити да ће Орбан покушати да помогне у деескалацији ситуације.

Док Запад тежи да стане на страну против српских интереса, а Москва за, Будимпешта има неутралнију позицију, али без сумње просрпску.

Колико знам, Орбан је једини шеф владе у ЕУ који је јасно подржао Додика.

Орбан у Бању Луку долази директно са аеродрома у Маховљанима, заобилазећи Сарајево. Да ли је то изненађење за вас и да ли можете да погодите шта је разлог?

Не, не мислим да је изненађујуће. До сада је добро познато да су везе између Владе Мађарске и српског свијета посљедњих година све чвршће.

На три нивоа: политичком, пословном и личном.

Има ли разлике у томе како се Орбан перципира у Мађарској, и у остатку ЕУ?

У мејнстриму, либералним медијима западне Европе, Орбан је приказан као диктатор који припада радикалној десници.

У Мађарској је медијски пејзаж много плуралистичнији, па је овдје приказан у лавиру од националног хероја, до самог ђавола.

Али нема сумње да има изузетно јаку подршку. Послије скоро дванаест година на функцији, он је по анкетама јавног мнења и даље много испред свих кандидата за премијерску позицију.

Које су главне карактеристике његове политике, које га чине главном метом такозваних либералних медија? Код нас у Српској знамо за његов обрачун са Сорошем, али ништа више.

Сукоб са Сорошем је и веома стваран и веома симболичан. Орбан се сукобио и изазвао западни либерални естаблишмент, у суштини, на сваки могући начин: када су у питању миграције, ЛГБТ, породична политика, културна политика, образовање, историја…

Влада Фидеса (политичка партија Fidesz – Magyar Polgári Szövetség) ради нешто веома ријетко за десничарску партију унутар ЕУ: враћа институције у друштву са љевице. Сфере као што су културни сектор, школе и универзитети. Они такође граде своје медије, невладине организације, тинк тенкове, итд.

А Орбан то није радио само у Мађарској. Његова влада и њихов круг савезника су ову борбу изнијели на међународном нивоу и помагали својим пријатељима против либералних глобалиста у земљама попут Словеније, Србије, Пољске и Македоније. И управо сада формирају нове савезе унутар цијеле ЕУ и оснивају нову групу са странкама из земаља из целе уније.

И то је оно што плаши либерале, јер нису навикли на овакву опозицију и нису је видјеели у модерним временима.

По чему се Орбанова политика разликује од осталих земаља НАТО? Осим куповине вакцине за Спутњик В, има ли разлога да га називају "Путиновом компањоном"?

Орбан, и Мађари уопште, сматрају да живе између два геополитичка блока и стратегија је да имају што боље односе у оба смијера. То наравно значи и пријатељство према Русији и другим источним земљама и то је веома провокативно за либерални естаблишмент унутар ЕУ.

Спутњик В је један примјер, а други је да Росатом гради нову нуклеарну електрану у централној Мађарској.

Још један веома симболичан потез био је прије неколико година, када је Међународна инвестициона банка (ИИБ) премјестила своје међународно сједиште из Москве у Будимпешту.