Ердоган за реформу УН и против пет сталних чланица Савбеза – одговорио једино Лавров

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је дошло вријеме за реформу УН. Он је рекао да није поштен систем у којем о судбини 193 чланице УН одлучује пет земаља, алудирајући на пет сталних чланица Савјета безбједности УН.

петак, 11 марта, 2022 / 16:54

"Потребно је поново реформисати систем", истакао је Ердоган.

Ердоган је објаснио да Турска, када каже да је свијет више од пет држава, покушава да заштити права и заједничке интересе цијелог човјечанства, уз напомену да Анкара не заступа само своје интересе.

ТАСС подсјећа да ово није први пут да Ердоган критикује УН. Он се поменутим питањем бави сваке године када се обраћа Генералној скупштини УН.

У обраћању Парламенту Анголе у октобру 2021. године, Ердоган је нагласио да судбина човјечанства не треба да буде остављена на милост "шаци земаља" које су побиједиле у Другом свјетском рату.

Коментаришући Ердоганове изјаве, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров напоменуо је да је "елоквентност Ердогана добро позната" и сагласио се да пет сталних чланица Савјета безбједности УН немају право да одређују судбину свијета, уз напомену да те државе то и не желе.

"Оне желе да имају овлашћења предвиђена Повељом УН, која одражава колективну вољу свих чланица свјетске заједноце, а пет сталних чланица имају посебну одговорност за државна питања у свијету, прије свега за спречавање глобалног сукоба", рекао је Лавров.