Ердоган побиједио: Биће боље и Истанбулу и Сарајеву

Партија турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана побиједила на изборима; Ердоган поручује муслиманима под турским утицајем да се радују. Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган рекао је да ће Турска у будућности бити глас Блиског истока на Западу и да ће сви муслимани у БиХ, Либану, Сирији и Палестини профитирати од његове побједе на парламентарним изборима. "Вјерујте […]

понедељак, јун 13, 2011 / 09:24

Партија турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана побиједила на изборима; Ердоган поручује муслиманима под турским утицајем да се радују.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган рекао је да ће Турска у будућности бити глас Блиског истока на Западу и да ће сви муслимани у БиХ, Либану, Сирији и Палестини профитирати од његове побједе на парламентарним изборима.

"Вјерујте ми, Сарајево је једнако добило као и Истанбул, Бејрут је добио колико и Измир, Дамаск као и Анкара, Рамала, Наблус, Џенин, Западна обала, Јерусалим као Дијарбакир", рекао је Ердоан проглашавајући побједу своје Партије правде и развоја, што му је осигурало трећи мандат.

Ердоганова партија освојила је 50 одсто гласова на јучерашњим изборима, односно 325 од 550 мјеста у парламенту, што је мање од "супер већине" која му је потребна за провођење једностраних уставних промјена.

Једнострано провођење уставних промјена значи да није потребно да распише референдум за то питање.

Ова странка освојила је 331 мјесто у парламенту на изборима 2007. године.

Проглашавајући побједу у Анкари Ердоган је рекао да ће његова партија бити "скромна" и најавио консензус са свим опозиционим партијама у вези са Уставом.

"Народ нам је сигнализирао да жели нови устав путем консензуса и преговора", рекао је премијер, додајући да ће његова партија тражити консензус са главним опозиционим партијама, странкама које нису у парламенту, медијима, невладиним организацијама, академицима, са сваким ко има нешто да каже.

Очекивало се да ће Ердоган побиједити упркос критика на рачун његовог ауторитарног стила руковођења.

Више од 50 милиона људи, око двије трећине турске популације од 73 милиона људи, имало је право гласа на јучерашњим изборима. Телевизија НТВ јавила је да је одзив у Турској износио 84,5 одсто.

Присталице АКП прослављале су синоћ на улицама турских градова.

Аналитичари кажу да су пред Турском још четири године Ердогана као водеће фигуре и његова партија ће моћи да уради скоро све што науми у парламенту.

Секуларна Републиканска народна партија /ЦНП/ освојила је 26 одсто гласова односно 135 мјеста, 23 више него на прошлим изборима, а десничарска Партија националистичког покрета /МХП/ 13 одсто односно 54 мјеста, мање за 17 у односу на претходне изборе.

Независни кандидати из редова прокурдске Партије мира и демократије /БДП/, такође, су добро прошли на југоистоку земље са освојених 5,8 одсто гласова односно 35 мјеста.

"Ово је велики успјех за нас. Очекујемо да ће премијер изнијети приједлоге за рјешење курдског проблема за будућност Турске, рекао је курдски посланик у парламенту Серафетин Елџи.

Вјерује се да ће то повећати притисак на владу да ријеши дугогодишње захтјеве Курда за већом аутономијом и званичним признањем курдског идентитета.

АКП, која има исламистичке коријене, остварила је снажан економски раст и ојачала спољну политику од доласка на власт 2003. године.

Такође, стопа незапослености пала је на 11, 5 одсто у марту у односу на исти период прошле године.

Турска је чланица НАТО као и кандидат за чланство у ЕУ.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *