Ердоган нуди гаранцију Гадафију ако се повуче са власти

Турски премијер Тајип Ердоан рекао је да је његова земља понудила гаранције либијском вођи Моамеру Гадафију уколико се он повуче са власти, али да још увијек нема одговора из Триполија. "Гадафи нема другог излаза осим да напусти Либију уз гаранције које му се нуде", рекао је Ердоан телевизији НТВ. Он је додао да је Анкара […]

субота, 11 јуна, 2011 / 09:46

Турски премијер Тајип Ердоан рекао је да је његова земља понудила гаранције либијском вођи Моамеру Гадафију уколико се он повуче са власти, али да још увијек нема одговора из Триполија.

"Гадафи нема другог излаза осим да напусти Либију уз гаранције које му се нуде", рекао је Ердоан телевизији НТВ.

Он је додао да је Анкара преко посланика понудила гаранције Гадафију.

"Рекли смо му да ћемо помоћи да оде гдје год он то хоће. У зависности од одговора који добијемо разговараћемо о томе са нашим савезницима. Нажалост, још увијек нисмо добили одговор од Гадафија", рекао је Ердоан.

Турски премијер није прецизирао које гаранције нуди Турска.

"Контактирао сам га шест или седам пута. Послао сам наше представнике, али суочавамо се са тактиком одуговлачења. Они нама кажу да желе прекид ватре, ми одговарамо да предузму кораке у том правцу, али наредног дана видимо да су нека мјеста бомбардована", каже Ердоан.

Турска има значајне трговинске везе са Либијом и до сада је евакуисала више од 20 000 својих држављана, који су радили у тој земљи.

Од почетка устанка против Гадафија у фебруару Турска се дистанцирала од либијског вође. Анкара је више пута позивала на прекид ватре у циљу предаје власти.Оставите одговор