Ердоган: Нисте ме разумјели, кад сам критиковао ционизам

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да је његова изјава да – ционизам представља злочин против човјечности, погрешно протумачена. Ердоган, који је у прошлости често нападао израелску политику, изазвао је талас протеста због његових коментара на форуму Уједињених нација прошлог мјесеца у Бечу. „Знам да је моја изјава у Бечу изазвала дебате. Али, […]

среда, 20 марта, 2013 / 12:51

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да је његова изјава да – ционизам представља злочин против човјечности, погрешно протумачена.

Ердоган, који је у прошлости често нападао израелску политику, изазвао је талас протеста због његових коментара на форуму Уједињених нација прошлог мјесеца у Бечу.

„Знам да је моја изјава у Бечу изазвала дебате. Али, нико не би требало да погрешно тумачи оно што сам рекао”, рекао је Ердоган у интервјуу данском листу „Политикен” уочи посјете Копенхагену.

„Сви треба да знају да су моје критике око одређених питања, посебно око Газе и (јеврејских) насеља директно усмјерене против израелске политике”, навео је турски премијер.

Како је објаснио, у потпуности је природно да Анкара критикује Израел све док да та земља не буде промјенила став којим одбацује право на постојање палестинске државе, преноси АФП.

„У неколико изјава сам отворено критиковао антисемитизам и то јасно показује мој став по том питању. У том контексту, ја остајем при мојим изјавама у Бечу”, изричит је Ердоган.