Ердоган: Морали смо срушити сиријски хеликоптер, прешао је границу

Турске снаге су урадиле оно што је било неопходно, изјавио је турски премијер Реџеп Тајип Ердоган, коментаришући јучерашње рушење сиријског војног хеликоптера који је зашао два километра у ваздушни простор Турске. Ердоган је навео да су се пилоти сиријског хеликоптера оглушили о поновљена упозорења, и подсјетио да је Анкара раније измијенила прописе о војном дјеловању […]

среда, 18 септембра, 2013 / 07:24

Турске снаге су урадиле оно што је било неопходно, изјавио је турски премијер Реџеп Тајип Ердоган, коментаришући јучерашње рушење сиријског војног хеликоптера који је зашао два километра у ваздушни простор Турске.

Ердоган је навео да су се пилоти сиријског хеликоптера оглушили о поновљена упозорења, и подсјетио да је Анкара раније измијенила прописе о војном дјеловању у случајевима као што је повреда територије од сиријских снага, извјештава АФП.

Турска је промијенила прописе о војном ангажовању након што су сиријске ваздухоповне снаге јуна 2012. године срушиле један њен борбени авион.

Армија Турске јуче је потврдила да је њен авион Ф-16 срушио сиријски хеликоптер који је повриједио турски ваздушни простор у близини граничног пункта Гувечи.

Сиријска армија је, такође, потврдила да су њен хликоптер срушили Турци, оптужујући Ердогана да покушава да повећа напетост између два сусједа.

Ердоган је на то узвратио да ће сваки „војни елемент” који се приближи турској граници из Сирије бити сматран пријетњом и третиран као војни циљ.

Односи Турске и Сирије су се знатно погоршали од почетка грађанског рата у тој земљи. Турска се константно залаже за свргавање сиријског предсједника Асада и пружа уточиште тзв. побуњеницима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *