Ердоган: Бајден да повуче ријеч "геноцид”

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган апеловао је на предсједника САД Џозефа Бајдена да брзо промијени декларацију о масакру над Јерменима које је извршило Отоманско царство 1915. године, пошто је Бајден искористио ријеч "геноцид”.

уторак, 27 априла, 2021 / 20:50

Ердоган је рекао да је таква оцјена узнемирујућа и нарушава билатералне односе.

Бајденова декларација од суботе је разбјеснила Турску, која је рекла да је саопштење отворило "дубоке ране” у односима који су већ затегнути бројним питањима, преноси Ројтерс.

У првим коментарима Бајденове изјаве, Ердоган је рекао да ће "погрешан корак” бити препрека односима, а онда је савјетовао САД да се "погледају у огледало” и додао да Турска и даље жели да успостави "добре комшијске односе” са Јерменијом.

"Предсједник САД је дао оцјене које су без основа, неправедне и нетачне о тужним догађајима који су десили у нашем крају прије више од једног вијека”, рекао је Ердоган након састанка кабинета.

Он је позвао да турска и јерменска страна формирају заједничку комисију да истражи догађаје.

"Надам се да ће амерички предсједник одустати од погрешног потеза што прије је могуће”, изјавио је Ердоган, преноси Танјуг.

Он је критиковао САД и због тога што нису успјеле да нађу рјешење за деценијски стар конфликт између Јерменије и Азербејџана у Нагорно-Карабаху, гдје су САД, Русија и Француска биле посредници, а онда је, како је додао, Вашингтон само стајао немо и гледао како се дешавају масакри.

"Ако кажете геноцид, онда морате да се погледате у огледало и направите процјену. Шта се десило са америчким старосједиоцима, не морам чак ни да их помињем, али оно што се догодило је јасно. Са свим тим истинама, не можете давати оптужбе о геноциду турског народа”, казао је Ердоган.

Предсједник Турске је такође рекао да је око 150.000 људи убијено током 1915. године, док Јерменија каже да је страдало око 1,5 милиона људи.

Ердоган каже да је број убијених "преувеличан додавањем једне нуле на крају”.