Ердоган: Арапи што шутите – Израел је терористичка држава

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган данас је оштро критиковао Израел на отварању самита муслиманских земља у Истанбулу, означивши га као „терористичку државу“.

среда, децембар 13, 2017 / 14:10

Палестински предсједник Махмуд Абас рекао је да је цио свијет против одлуке предсједника САД Доналда Трампа да призна Јерусалим као главни град Израела, оцијенивши да је та одлука „највећи злочин“ и најавио да ће Јерусалим увијек бити главни град Палестине.

Турска је данас домаћин ванредног самита Организације исламске сарадње која броји 57 земаља, сазваног поводом одлуке САД да призна Јеруслим као главни град Израела, потез који је критикован широм свијета, а који је једино Израел поздравио.

Очекује се да се на самиту утврди јединствен став арапских и других муслиманских земаља. Ердоган је у свом говору оцијенио да је Јерусалим „црвена линија“ за муслимане и да они неће прихватити никакву агресију на своја светилишта, пренио је АП.

Такође је рекао да је источни Јерусалим главни град будуће палестинске државе и позвао земље које још нијесу признале Палестину да то учине.

Турски предсједник сматра да би процес да се „укључи Палестина у међународне споразуме и институције тебало убрзати“.

Одлуку Вашингтона о признању Јеруслима као само израелског главног градау он сматра наградом за „терористичке акте“ Израела.

„Апелујем на земље које поштују међународне законе и право да признају окупирани Јерусалим као главни град Палестине“, рекао је Едоган.Абас је одбацио улогу САД у мировном процесу истакавши да „нема мира ни стабилности без Јерусалима као главног града Палестине“, пренио је Франс прес.

Турска је до сада критиковала и слаб арапски одговор на признање спорног Јерусалима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *