03:22 Рат Јерменије и Азарбејџана – уз помоћ султана Ердогана19:10 Вијетнамске власти заплијениле 345.000 кориштених кондома, који су се рецилирали и продавали као нови (ВИДЕО)08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба

Еразмус: Још један ЈМБГ пред крај године…

Данас одржани протести у Бањој Луци, као што је то случај са свим иницијативама федералне агенде, опет су привукли више новинара него студената. Ако се узме у обзир бројност студентске популације и најављена битност овог питања за исту, може се слободно рећи да је ова иницијатива доживјела потпуни дебакл у Бањој Луци. Након овога, биће […]

субота, 21 децембра, 2013 / 11:37

Данас одржани протести у Бањој Луци, као што је то случај са свим иницијативама федералне агенде, опет су привукли више новинара него студената.

Ако се узме у обзир бројност студентске популације и најављена битност овог питања за исту, може се слободно рећи да је ова иницијатива доживјела потпуни дебакл у Бањој Луци.

Након овога, биће занимљиво једино пратити начин на који се ово окупљање, од којег су бројнија окупљања пензионера око уличног шаха пред Музејем савремене умјетности РС, бити представљено у појединим медијима.

Демонстрације су такође најављене у Сарајеву, Бихаћу, Тузли и Мостару. Судећи по изјавама њихових представника, циљ је да се изврши притисак на све нивое власти у Дејтонској БиХ, како би се омогућило учешће студената у овом програму међународне размјене.

Наравно, као и у случају ЈМБГ, медијски нишан из Федерације је углавном на Републици Српској и њеном одбијању да се формира Агенција за високо образовање, без обзира што је Влада Републике Српске дала сагласност за учешће у програму “Еразмус +“, уз уважавање уставних надлежности ентитета у области образовања.

Демонстрације, које организује неформална група (Р)ЕВОЛУЦИЈА+ из Сарајева, не подржава Унија студената РС, што се и у пракси видјело данас у Бањој Луци, гдје су репортери Фронтала пребројали 25 (словима: двадесет и пет) демонстранта.

Унија студената РС и Мутабџија једногласни

„Треба платити улазну карту за учешће студената из РС и ФБиХ, у износу 115000 евра. Али нема формирања Агенције за образовање на нивоу БиХ. Инсистирамо на моделу Белгије у којој су на језичкој бази формиране три агенције, за француско, фламанско и њемачко говорно подручје, док Њемачка има седам таквих агенција“, рекао је министар Горан Мутабџија.

Војислав Савић у име Уније студената РС дијели мишљење ресорног министра, и поручује да питања образовања не треба рјешавати на улици.

“Одлучили смо да цивилизовано разговарамо са институцијама власти. То је уродило плодом, јер је Влада РС дала дјелимичну сагласност за “Еразмус+”. Не желимо да питање образовања буде исполитизовано, као сва остала у БиХ. Уосталом, наши студенти већ седам година не учествују у том програму, али до сада нико јавно није поставио питање “зашто”? – рекао је Савић.

Активисти невладиних организација из Сарајева покренули су петицију којом од представника власти траже да се договоре у вези са учешћем њихове земље у програму “Еразмус+”.

Тај документ, тврде, потписало је око осам хиљада омладинаца, а упућен је ресорним министарствима РС и ФБиХ, Министарству цивилних послова БиХ, те Канцеларији високог представника у БиХ.

Организатор средњошколац – транспаренти латинични

За крај, треба додати да је ово дио много шире слике, у чијем кадру је прије свега камповање испред зграде ОХР у Сарајеву због жеља родитеља из Коњевић Поља, који од Владе РС траже оно што муслимански дио федералне политичке сцене не допушта у Мостару и другдје по ФБиХ.

Објашњење малобројности окупљених апелацијом преко друштвених мрежа и неких медија, може бити и у томе да организатор данашњег протестног окупљања, Амар Топлић, није студент, већ средњошколац из Челинца.

Фронтал не би био Фронтал, када не би напоменуо да су, за разлику од масовних студентских демонстрација у јуну ове године, транспаренти данас окупљене групице били сви исписани – латиницом.0 КОМЕНТАРА

 1. Ахахаха! Боли, ово мора да боли Зулкедине.

  Поздравља те свих двадесет и пет демонстраната из БЛ.

  Свака част Фронталу што пробија медијску блокаду и мрак из Федерације.

 2. организатор данашњег протестног окупљања, Амар Топлић, средњошколац из Челинца.

  😀 😀 😀 😀 😀

 3. Зулкедине,шта је политизација?ЈМБГ или дјеца која не иду у школу?Знаш ли Зулко,да смо ми држава а не протекторат,како би се завршила ситуација око дјеце?Да се поштује закон,школа би требала обавјестити Центар за социјални рад,да дјеца не долазе у школу преко 2 мјесеца.Затим би Центар требао одузети дјецу од неодговорних родитеља,и тужити их Суд кривично,за занемаривање дјетета,тј.ускраћивања основног дјечијег права,на школовање.Родитељи би добили до 5 година затвора.Али ми нисмо држава,а неке странке су изманипулисале дјецу.И ова ситуација ће се ријешити,али не ха-бу и уперањем прста ка РС-у,него фино,културица,да се све зна,колико студената из РС-а,колико из ФБиХ,…..Можда и знаш,у овој држави постоје квоте за РС,Дистрикт и Федерацију.А студирање и студенти,никако нису јад и чемер.То ми је било 5 изузетних година живота.;)

 4. Strašno,zar se protesti NVO-ovaca tako malo plaćaju pa da ih u BL bude samo dvadeset.A protestantima, s obzirom da „stipendije“ dobijaju iz Sarajeva, treba ukinuti ovdašnje, jer je zabranjeno dupliranje stipendija.

  Ako je za utehu protestantima, stiže podrška iz Sarajeva,iz centrale, iz 1 marta.

  „Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” podržava proteste koji će se održati u svim glavnim centrima u Bosni i Hercegovini, te podvlačimo da ovo nije samo borba studenata za Erasmus+ program već postavljanje crvene linije na …

  … pitanje: Šta može proći u Bosni i Hercegovini?

 5. http://istinito.com/index.php/bih/drustvo/item/15669-revolucija-u-bih-studenti-zatra%C5%BEili-od-politi%C4%8Dara-da-ih-prestanu-lagati-i-po%C4%8Dnu-raditi.html

  Na ulicama brutalne „količine“ studenata…
  Sarajevo: blizu 200
  Zenica: 30-ak
  Banjaluka: 30-ak
  Mostar: izgleda da je broj bio ispod limita detekcije, čim se ne spominje
  Tuzla: blizu 300
  Bihać: blizu 100

  Kao i obično, manjina bi da upravlja većinom.
  😀 😀 😀 😀 😀

  Šalu na stranu, ovaj mi dio nije jasan:

  „Ukidanje programa Erasmus+ u BiH bi značilo ukidanje prava iz tog programa studenticama i studentima na našim prostorima“, kazala je Garača i dodala da i mladi u BiH žele iste šanse kao i njihove kolege u svijetu, ali i da se njih nešto pita.
  Naglasila je i da bi ukidanje Erasmus+ u BiH značilo smanjenje broja stipendija, prilika za volontiranje, treninge i praksu u svijetu, ali i neučešće BiH u jednom od najvećih programa za studente, srednjoškolce i stručni kadar u Evropi.

  Doduše, možda je i to šala.
  😀 😀 😀 😀 😀

  Reče Nikolina Garača:
  http://budigradjanin-ka.org/foto/nikolina-garaca-banja-luka/

 6. Мислим да сам видјела ћирилични на сарајевској сцени овог догађаја. Заиста је најбоље од свега то што су невладинићи прописали ћирилицом. Ипак нешто корисно!

  Фронтал, свака част!

 7. Сенад, босански слободњак назвао нас који смо против Агениције за високо образовање на бе-ха нивоу, „омањим злочинцима“. B-)

  Министарство и Унија студената да остану удружени у том злочину и да нимало не попусте.

 8. Pitanje učešća BiH u programu „Erasmus +“ pretvorilo se u čisto političko pitanje, bez obzira koliko to federalni mediji pokušavali predstaviti kao „bezrazložnu opstrukciju“ od strane Republike Srpske. Zaista ne postoji nikakva sumnja da BiH i oba njena entiteta treba da budu dio ovakvih programa. Ali je isto tako jasno da je neophodno poštovati ustavnu strukturu BiH i činjenicu da je obrazovanje u ISKLJUČIVOJ nadležnosti entiteta odnosno kantona. Radi se o sledećem:
  Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske stigao je dopis od Ministarstva civilnih poslova BiH u kojem se traži da u što skorijem roku dostavimo odgovor u vezi učešća BiH u Programu Erasmus +. Pri tome, nije dostavljen nijedan dokument koji sadrži evaluaciju ranije pružene pomoći BiH u oblasti obrazovanja I kulture. S obzirom da vrijednost “ulazne karte” u uslovima pune participacije na godišnjoj osnovi iznosi 5 miliona eura, nije poznato da li je prijedlog o učešću BiH u Programu zasnovan na odgovarajućoj cost-benefit analizi iz koje bi bila jasno vidljiva opravdanost pristupanja Programu. Dalje, u dopisu MCP BiH navode se i tri pitanja Generalnog direktorata za obrazovanje na koja je od BiH zatraženo da dostavi odgovore, a o kojima je moguće reći sledeće:
  1. S obzirom da je obrazovanje u isključivoj nadležnosti entiteta, nije jasno, u slučaju djelimične participacije BiH u Programu, koji administrativni nivo bi u kojoj mjeri participirao u ko-finansiranju 115.000 eura za godišnju kartu u periodu 2014-2020. god
  2. Pitanje postojanja interesa za osnivanje agencije na nivou BiH koja bi vršila funkciju regulatornog tijela zaduženog za provođenje programa, s obzirom na ustavno uređenje BiH, ne predstavlja prosto tehničko već isključivo političko pitanje. Formiranje nacionalne agencije ne može biti uslov za učešće BiH u programu Erasmus +.
  3. U pogledu plana ko-finansiranja, jasno je da taj plan do sada nije uspostavljen u BiH te da nije poznato kada bi mogao biti uspostavljen i na koji način.

 9. Saopštenje Delegacije Evropske unije – Program Erasmus +

  Govoreći o učešću Bosne i Hercegovine u budućem programu ERASMUS+ 2014-2020, portparol Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie je izjavio:

  „Da bi učestvovala u nekim od aktivnosti u okviru budućeg programa ERASMUS+ (2014-2020), Bosna i Hercegovina bi trebalo da potpiše sporazum sa Evropskom komisijom i uplati odgovarajući finansijski doprinos. To je odgovornost vlasti BiH i to ostaje pitanje koje one moraju da riješe.

  No, napominjemo da će neke od drugih aktivnosti budućeg programa Erasmus+ (2014-2020) biti otvorene za BiH. Za te aktivnosti neće biti neophodno da vlasti BiH nešto učine, kao ni bilo kakav dodatni sporazum sa Evropskom komisijom. Aktivnosti u okviru bivšeg programa Erasmus Mundus Action 1 će ostati na raspolaganju – Zajednički program na nivou master i doktorskih studija, uključujući stipendije; aktivnosti iz Action 2 – Saradnja i razmjena projekata sa institucijama visokog obrazovanja; te Tempus – aktivnosti usmjerene prema institucionalnoj reformi u obrazovnom sektoru.

  To je moguće zahvaljujući finansijskom grantu datom jednostrano od strane Evropske unije iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) za sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući BiH. Dodatno, EU će osigurati finansiranje mobilnosti mladih radnika, organizacija mladih i mladih ljudi iz BiH.

  Ipak, puno učestvovanje u programu Erasmus, na istim osnovama sa zemljama-članicama EU je konačni cilj za BiH i mi ćemo nastaviti da radimo na tome.“

  Napomena za urednike

  1. Ukoliko bi vlasti BiH mogle postići zajednički stav, zemlja bi bila u mogućnosti da učestvuje u dijelovima takozvanih Centralizovanih akcija, što bi po prvi put otvorilo mogućnosti Erasmusa za čitav jedan novi obrazovni nivo – osnovne i srednje škole.

  2. Jedna od najvažnijih karakteristika u vezi sa tim je raspoloživost virtuelnog povezivanja učionica u Bosni i Hercegovini sa onima u EU putem eTwinning-a. Ova elektronska platforma može podržati virtuelno neograničen broj projekata i aktivnosti u oblasti saradnje putem sigurnog prostora na Internetu. Slična elektronska platforma se uspostavlja kako bi povezala nastavnike i učenje u obrazovanju odraslih. Evropske mreže dovode Bosnu i Hercegovinu u kontakt sa kolegama u Evropskoj uniji i to je jedna od koristi sporazuma o djelomičnom učešću u programu Erasmus+. Vlasti BiH se do sada nisu izjasnile o interesovanju za potpisivanje sporazuma i učestvovanje u ovim aktivnostima. To bi trebalo biti hitno urađeno, jer će u suprotnom ove prilike biti propuštene.

Оставите одговор