Епидемија малих богиња

ЖЕНЕВА- У Европи, највише у Француској, пријављена је велика епидемија малих богиња и Свјетска здравствена организација (СЗО) сматра да је узрок недостатак вакцинације дјеце. СЗО је данас саопштила да је у Француској у периоду између јануара и марта пријављено 4 937 случајева малих богиња, што је битан пораст у односу на 2010. када је током […]

четвртак, 21 априла, 2011 / 16:18

ЖЕНЕВА- У Европи, највише у Француској, пријављена је велика епидемија малих богиња и Свјетска здравствена организација (СЗО) сматра да је узрок недостатак вакцинације дјеце.

СЗО је данас саопштила да је у Француској у периоду између јануара и марта пријављено 4 937 случајева малих богиња, што је битан пораст у односу на 2010. када је током цијеле године било 5 090 случајева.

Укупно је више од 6 500 случајева пријављено у 33 европске земље.

"Благо речено, то је велики број случајева. Раније их је било много мање. Све је већи број дјеце која протеклих година нису вакцинисана. Када имате велики број невакцинисаних онда је појава епидемије неминовна", рекла је шеф канцеларије СЗО у Копенхагену Ребека Мартин.

Према њеним ријечима, утврђено је да млади између десет и 19 година нису на одговарајући начин заштићени.

Међу симптоме малих богиња спадају грозница, кашаљ, тачкице на бради и осип. Шире се блиским контактом, ако особа кашље и кија. Обољење је посебно опасно код беба и људи са слабијим имунитетом.Оставите одговор