Енигматска игра: Шта је Биро за информисање Владе Српске исправио у свом грешном и латинизирајућем саопштењу?

Односници са јавношћу Владе РС ће научити да морају да користе српско писмо у извршној власти државе која се зове (пазите сад) Српска, те да нису ни мало модерни и шик, када користе латиницу у сред ћириличног текста, десиће се прије него да почну признавати стварне грешке.

четвртак, 19 новембра, 2020 / 20:58

Већ смо више пута указивали на ову материјалну грешку, односно да је болест КОВИД-19, а вирус Сарс-КоВ-2, но егзактни подаци и научна истина, много су мање битни од потребе да се одрекнете свог језика и писма, у случајевима кад сте обавезни да га користите.

Тако гласноговорници Владе Српске пишу:

Кризни штаб за праћење штетних посљедица корона вируса на стање у привреди у Републици Српској одржао је у Бањалуци сједницу којом је предсједавао предсједник Кризног штаба Радован Вишковић.

На данашњој сједници Кризни штаб је анализирао посљедице корона вируса на привреду у Републици Српској, те усвојио Информацију о економским кретањима и најзначајнијим мјерама предузетим за санирање посљедица изазваних пандемијом вируса COVID 19.

Погријешили су, кају се!?

Сектор за информисање – Биро за односе са јавношћу послије тога шаље исправку као прилог и, авај, у тијелу е-писма се медијским радницима обраћа на сљедећи начин:

Poštovani,

Ponovo Vam dostavljamo saopštenje za javnost zbog greške. Molimo Vas da koristite ovu verziju.

Srdačan pozdrav,

Description: cid:image001.jpg@01CB6EA5.83F9B370

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ – БИРО ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ

А ево и исправке:

Пронађи пет разлика

Кризни штаб за праћење штетних посљедица корона вируса на стање у привреди у Републици Српској одржао је у Бањалуци сједницу којом је предсједавао предсједник Кризног штаба Радован Вишковић.

На данашњој сједници Кризни штаб је анализирао посљедице корона вируса на привреду у Републици Српској, те је разматрао Информацију о економским кретањима и најзначајнијим мјерама предузетим за санирање посљедица изазваних пандемијом вируса COVID 19.

У први мах заиста смо помислили да ће се исправити и написати КОВИД-19, али не. Нијесу се исправили ни у погледу тога да је у питању име болести, а не вируса. Тако, ни у други мах не можете тако лако уочити разлику.

За оне који не воле мозгалице, а таквих има доста у јавним службама, за ову енигматску игру дајемо натукницу:

Исправка садржи 440 словних знака са размацима, а грешни оригинал 435 истих таквих знака.Оставите одговор