Енглеска ЛГБТ организација: Уместо мајке користити израз "родитељ који рађа"

Утицајна и контроверзна организација Стоунвол, чији су клијенти британске државне агенције укључујући Хоум офис и МИ6, препоручила је послодавцима да ако желе да подржавају једнакост, равноправност и инклузију, из свог рјечника избаце ријеч "мајка".

уторак, 8 јуна, 2021 / 13:17

Организација Стоунвол која својим клијентима, међу којима су и министарство правде, одјељење за међународну трговину, британска војска, даје препоруке и смјернице послодавцима како да буду политички коректни, сада је поручила свима који желе да се нађу на њиховој листи једнакости да из свог речника избаце ријеч "мајка" и замијене га изразом "родитељ који је родио" или "родитељ који рађа".

Група је још раније препоручила да се потписи у мејловима замијене родно неутралним замјеницама, да се уведу заједнички (тзв. родно неутрални) тоалети и свлачионице.

Међутим, најновији савјет да се забрани ријеч "мајка" згрануо је и забринуо многе, нарочито јер ова група има веома јак утицај на британски парламент, а позната је по бројним контроверзама и врло радикалној промоцији "једнакости".

Због тога је раније ове недеље, министарка за равноправност Лиз Трас затражила од Владе да се огради од Стоунвола и уместо тога сарађује с Комисијом за једнакост и људска права, јер је извршна директорка Стоунвола Ненси Кели, бранећи кампању своје организације, повезала "родно критичка" уверења са антисемитизмом.

Пре тога, британски повереник за људска права и једнакост указао је на културу страха и гушења слободе говора у овој LGBTQ+ организацији гдје запослени крију своју сексуалну припадност како не би били мете напада и критика.

Стоунвол подржава више од 850 организација, укључујући и 250 владиних одјељења и годишње плаћа чланарину од око 2500 фунти за савјете како бити политички коректан у опхођењу и инклузиван.

Њихови савјети ипак нису "легли" многима, који сматрају да тако рогобатне конструкције попут "трудне особе", "рађајућег родитеља", ем руже језик, ем не доприносе њиховој борби за равноправност.