(Латинична) Енергија у Требињу

Након обраћања Мике Ћурића, градоначелника Требиња, Луке Петровића, генералног директора Електропривреде РС, Сташе Кошарца, министра спољне трговине и економских односа БиХ, премијер Српске, Радован Вишковић је отворио Самит енергетике Требиње.

четвртак, 5 марта, 2020 / 11:55

Енергетска транзиција је наставак опште транзиције, истакао је предсједник Владе Републике Српске.

Тема овог научно-стручно-политичко-економског сабора ове године је "Енергетска будућност западног Балкана", а на то питање ће пробати одговорити кроз девет панела, на којима су, између осталих, учесници директор Фонда за енергетску ефикасност Срђан Тодоровић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, министар науке и технологије Срђан Рајчевић, те њихови парњаци из Србије, Ефбиха, Хрватске. Односно стручњаци из региона, међу којима се највише издваја Јанез Копач, директор секретаријата Енергетске заједнице.

Премијер Вишковић је изјавио како је према господину Копачу упутио одређене поруке и хтијења за побољшање положаја Српске и БиХ, а на актуелно откриће коронавируса у Бањој Луци, рекао да је 0,2 одсто на свјетском нивоу губитак бруто домаћег производа, али тешко је сада процијенити како ће се то одразити на привреду Српске.

Фронтал.РС жали што, осим логотипова града Требиња, Владе Српске и ЕРС, у медијској галантерији самита који има преводе на енглески, нема српског писма. Посебно није јасно зашто је министарство са сједиштем у Сарајеву потписано латиницом?

Ако не и цијели догађај.1 КОМЕНТАР

  1. Лажна је брига за ћирилицу и овог председника Владе и оних пре њега, а на врху пирамиде те лажне бриге је Александар Вучић.
    Пре неку годину у Требињу је основано удружење ЋИРИЛИЦА. И лепо је почело са ставом да је српско писмо само ћирилица. А онда позову у госте проф. др Милоша Ковачевића који је најгласнији од двојице – тројице лингвиста који уопште спомињу ћирилицу. Тај их је привео памети да Срби имају два писма. И тако је требињски лав у одбрани ћирилице остао без зуба.Пре петнаестак година председник истоименог удружења у Бањој Луци био је неки проф, др , па се исто угушило у двоазбучју .
    Милош Ковачевић , надобудан и сујетан као остали из српске „елите“ , хтео би да се ћирилица чува у двоазбучју , и поред тога што се тај експеримент спроводи већ 7 деценија, уз пад ћирилице испод 10%. Он је држао слово у Матици српској 2010.г. после изласка из штампе њеног правописа у коме је написано да је и латиница српско писмо. У коме чак без икаквог скривања и стида пише да је она остатак из српскохрватског језичког заједништва ! Тиме је ћирилици потписана смртна пресуда . Он је онда кренуо у њено спасавање ,али не на једини могући начин – одстрањивањем латиничког тумора из српског правописа, него терањем законом народа да њоме пише. Министарство културе Србије је дало неку парицу њему и друштву да напишу предлог закона о језику и писму , и они одрадише свој родољубиви задатак. Има томе ваљда и неке три годинице дана, а предлог закона не оде у скупштину , нити ће тамо стићи. Све је то прогнозирао Немања Видић у својој књизи „ИЗДАЈА СРПСКЕ ЋИРИЛИЦЕ спроведеним увођењем хрватске латинице у српски правопис“. Проф.Ковачевић је тако ударио главом у зид, али нема стида па је и он написао књигу о одбрани ћирилице. Наравно да не спомиње Видића и Збиљића, али се готово сасвим примакао њиховим ставовима. Недостаје још само то да спомене страшну правописну срамоту.
    Могли смо овде прочитати да је председник Одбора за стандардизацију српског језика проф. др Срето Танасић рекао за ПОЛИТИКУ да је српско писмо само ћирилица и да хрватска латиница не треба Србима, али то није довољно да би се укинула смртна пресуда ћирилици, објављена у српском правопису на напред показани начин. Сви из бивше Југославије су на једном писму осим Срба, али српске памети нема па нема. Додик је рекао како су прво ударили на српске симболе , а сада и на земљиште. То није истина ,него су Срби сами против својих симбола, а ћирилица је и симбол и светиња. Да ли је неко натерао судије у Српској да њихове пресуде буду латиничке ? Плаше се , можда , судије, јер све иде ка јединственој БиХ, али чега се плаше адвокати , који су готово 100% у латиници ? О томе је писао овде честити др Милан Благојевић,али чак ни он није приметио чудо невиђено – српски политичари су на речима против сарајевског унитаризма, а на делу су своје српско национално писмо заменили унитарном латиницом.
    Дивим се народу у Црној Гори. Њега нису покренули интелектуалци , нити био они то могли, јер су дно дна српског школованог света.