Енергетска криза тресе свијет

Либанска електроенергетска мрежа је потпуно угашена, након што су двије главне електране остале без горива. Несташице пријете Индији, Њемачкој, Румунији. Пријете и несташице појединих производа.

уторак, 12 октобра, 2021 / 00:19

Либан је остао без струје и то на неколико дана. Због несташица дизела искључене су двије главне електране што је обуставило производњу електричне енергије.

А због несташице угља са рестрикцијама се суочава Индија и сјевер Кине. Најмногољуднија земља свијета претходно је најавила да се окреће зеленој енергији, а приморана је поново да увози угаљ.

У Европи енергетски цјеновни цунами. У Албанији, која је међу највећим увозницима струје кажу, да је земља у ванредном стању због кризе у снабдијевању електричном енергијом.

Проблеми и у Румунији и Бугарској. Италијани се већ суочавају са драстичним поскупљењем и гаса и струје.

"Иако упозорени на поскупљење струје и плина од првог октобра, Италијани ће тек када им стигну рачуни видјети шта значи поскупљење струје за 29,8 одсто и поскупљење плина за 14,4 одсто. Ново увећање само струје било би знатно драматичније да није реаговала италијанска влада: струја би поскупила за 45 одсто", објашњава дописница РТС из Италије Сања Лучић.

Додаје да је енергетска криза у Италија покренула поскупљења готово свих производа.

Због вртоглавог раста цијена гаса највећи британски произвођачи – челика, стакла, керамике и папира, упозорили су владу да ће обуставити производњу.

Скупи енергенти у Њемачкој покренули су домино ефекат: поскупљују многи производа, а пријете и несташице.

"Поскупио је и гас. Рачуни за гријање су Нијемцима за 12 одсто већи од овог мјесеца. Све то се одразило и на инфлацију, која је у Њемачкој, послије дуго времена, прешла четири одсто”, објашњава Ненад Радичевић, дописник РТС-а из Њемачке.