Енергетска ефикасност: Министарство обнавља 30 јавних зграда

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске тренутно реализује пројекат енергетске ефикасности, чији је циљ обнова више од 30 јавних зграда – школа и болница, да би биле енергетски ефикасније, саопштено је данас из овог министарства. Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истакла је да се примјеном мјера […]

субота, 5 марта, 2016 / 09:04

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске тренутно реализује пројекат енергетске ефикасности, чији је циљ обнова више од 30 јавних зграда – школа и болница, да би биле енергетски ефикасније, саопштено је данас из овог министарства.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истакла је да се примјеном мјера енергетске ефикасности жели стимулисати повећано коришћење енергије из обновљивих извора, да би била смањена укупна емисија штетних гасова који изазивају ефекат стаклене баште и очувала еколошка равнотежа.

"Грађани морају схватити да је то улагање које дугорочно доноси користи нижим рачунима за енергенте, као што су рачуни за гријање, електричну енергију… Почетно улагање јесте више, али су предности много веће", рекла је Голићева, поводом Међународног дана енергетске ефикасности.

У Републици Српској до сада је реализовано неколико пројеката из области енергетске ефикасности. Од почетка ове године свака нова зграда у Српској мора имати енергетски сертификат без којег се не може добити употребна дозвола, наводи се у саопштењу.

Међународни дан енергетске ефикасности обиљежава се од 1998. године сваког 5. марта, у част првог састанка свјетских експерата који су разговарали о енергетској кризи и њеним могућим рјешењима.Оставите одговор