Емирати откачили Палестинце и признали Израел – креће прва авиолинија

Први директни лет из Израела за Уједињене Арапске Емирате (УАЕ) у понедјељак биће велики корак у нормализацији односа између ове двије земље након склапања мировног споразума. Иначе, у већину арапских земаља не можете чак ни ући, уколико у пасошу имате изралески печат.

понедељак, 31 августа, 2020 / 21:59

Током овог историјског тросатног лета у израелском авиону ће бити израелска и америчка делегација те се очекује да ће прелетјети саудијски зрачни простор који је до сада био блокиран за израелске авионе.

УАЕ су тек трећа земља на Блиском истоку која је признала Израел од његовог оснивања 1948. године.

УАЕ је у суботу укинуо закон из 1972. године којим се бојкотовао Израел, а почетком овог мјесеца двије су земље отвориле директне телефонске линије.

Споразум о нормализацији односа којем су посредовале САД, неочекивано је објављен 13. аугуста.

Иако га је поздравио већи дио међународне заједнице, чињеица да је УАЕ признао Израел без услова стварања палестинске држђаве за Палестинце значи издају њиховог циља.

У замјену за успоставу дипломатских односа с УАЕ израелски премијер Бењамин Нетанyаху је пристао обуставити контроверзне планове за анексију дијелова окупиране Западне обале, земље коју Палестинци траже за будућу властиту државу.