Емил Влајки: Корупција је у темељима, а не у успону

Јучер је једна парламентарна комисија БиХ констатирала како се стање у овој земљи погоршало, посебно због повећане корупције. Ова је дијагноза апсолутно неточна, бирократска, и била би смијешна да није трагична. Другачије речено, корупција није у успону већ је у темељима цјелокупног друштва. Не спорећи поштење и професионализам многих дјелатника, корупција је постала дио зрака […]

уторак, 27 августа, 2013 / 11:44

Јучер је једна парламентарна комисија БиХ констатирала како се стање у овој земљи погоршало, посебно због повећане корупције.

Ова је дијагноза апсолутно неточна, бирократска, и била би смијешна да није трагична. Другачије речено, корупција није у успону већ је у темељима цјелокупног друштва. Не спорећи поштење и професионализам многих дјелатника, корупција је постала дио зрака којег удишемо, дио нашег генског кода.

Без ње се практично не могу добити иоле значајнији административни папири, на основу ње се добивају оцјене унутар школског система, купују се радна мјеста, осигурава се боља здравствена њега, омогућава несметано функционирање комплексног пљачкашког, мафијашког система.

Корупција је као патологија захватила све слојеве становништва у тој мјери да је постала нормална, а сваки покушај анти корупцијског дјеловања третира се као патологија. Никакве комисије и њихове констатације ту не могу помоћи. Јер сви смо ми таоци рефеудализираних, анти грађанских односа који владају нашим животима, те у том смислу каскамо за Еуропом пуна два стољећа.

И тако ће и даље бити све док размишљамо о нашим, националистички настројеним, политичким лидерима као о добрим и лошим боговима од којих нам овиси судбина. Они не хају за принципе господарства, економије, нити о томе ишта знају.

Па као незналице и неспособни, успостављају тек привид грађанских односа. А пошто то не може функционирати на прави начин, онда успостављају системе корупције као „погонско гориво“, као дрогу која нас истовремено одржава и уништава. И тако тај дегенерирани систем, та карикатура од система, постаје лоша бесконачност, тамни вилајет, црна рупа европског поднебља.