Електропривреда у губитку 70 милиона

Поједина предузећа из система „Електропривреде РС“ нису у прошлој години отписала сва ненаплатива потраживања због чега овај холдинг 2016. није завршио са добити од 2,8 милиона КМ, како је то приказао, већ у минусу око 70 милиона КМ.

уторак, октобар 31, 2017 / 10:02

Независна ревизорска кућа „Дилојт“ дала је Мјешовитом Холдингу „Електропривреда РС“ мишљење са резервом, а између осталих замјерки, истакли су и неадекватну исправку потраживања два зависна предузећа – „Електрокрајине“ Бања Лука и „Електродистрибуције“ Пале што је значајно утицало на финансијски резултат.

У ревизорском извјештају је наведено да су на крају прошле године дугорочно репрограмирана потраживања од купаца износила 14,2 милиона КМ, дугорочна потраживања од купаца по основу потписаних уговора о медијацији 18,7 милиона КМ, док су потраживања од купаца по основу испоручене електричне енергије, извршених услуга и обрачунатих затезних камата износила 202,7 милиона КМ.

„Руководство холдинга је извршило обезврјеђење за сва потраживања за која сматра да постоји вјероватноћа да неће бити наплаћена. На основу старосне анализе потраживања и расположиве документације, нисмо се могли увјерити у адекватност извршене исправке вриједности“, истиче се у извјештају.

Ревизори су појаснили да „Електрокрајина“ није извршила адекватну исправку потраживања у укупном износу од 59,9 милиона КМ, док „Електродистрибуција“ Пале није извршила адекватну исправку 7,5 милиона КМ потраживања.

„У складу са овим, трошкови исправке вриједности потраживања су мање исказани, а нето добит холдинга за 2016. годину је више исказан за 67,4 милиона КМ“, наводи се у извјештају.

Утврдили су и да Хидроелектране на Требишњици нису на правилан начин извршиле исправку 4,9 милиона КМ потраживања од „Бобар банке“ и „Банке Српске“ у стечају због чега је добит на нивоу холдинга исказана већом и за овај износ.

Ревизори су скренули пажњу и на судске спорове у којима се ЕРС појављује као тужена страна, као и на дистрибутивне губитке који су у 2016. износили 422 гигават сати или 11,36 одсто од преузете електричне енергије са преносне мреже.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је за Капитал да због неадекватне исправке потраживања ЕРС има податке за 2016. који нису реални те да се њихов стварни резултат добије када се од 67 милиона на које су указали ревизори одузме добит коју су у ЕРС приказали.

„То значи да је њихов губитак већи од 60 милиона КМ јер нису реално приказали ненаплатива потраживања. Реално је оно што се може наплатити, а оно што није наплативо мора се искњижити. Ови подаци показују да предузећа из система ЕРС не послују позитивно, већ праве губитке. Проблем је што се код нас резултати ревизорских извјешатаја не сматрају посебно важним и што нема одговорности због чињенице да се приказује позитивно пословање, а у ствари се послује негативно“, рекао је Павловић и додао да је слична ситуација и код већине других јавних предузећа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *