Електропривреда принуђена да увози струју

Електропривреда Републике Српске неће произвести довољно струје за домаће потребе, јер због мале количине воде у акумулацијама и капиталног ремонта Термоелектране "Гацко” опала проиводња.

субота, 6 априла, 2019 / 08:08

Такође, смањења је производња Хидроелектрана на Требишњици, која је узрокована испадањем са мреже Хидроелектране "Дубровник”.

Из тих разлога започео је увоз електричне енергије, а према процјенама потреба, направљен је план куповине електричне енергије у вриједности од око пет милиона марака.

Увоз ће се одвијати на седмичном нивоу, а цијене електричне енергије тренутно износе између 40 и 45 евра по мегават часу”. У ЕРС-у кажу да ће, уколико хидрологија у сливовима ријека Дрина и Врбас у наредном периоду буде боља, куповина електричне енергије бити знатно мања у односу на планирану.

Недостатак електричне енергије на домаћем тржишту осјетио се већ почетком јануара, када је, у хаварији у ХЕ ‘Дубровник’ страдао агрегат који испоручује струју електроенергетском систему Српске. Губици су дјелимично ублажени потписивањем уговора између ЕРС-а, ХЕТ-а и Хрватске електропривреде Херцег Босна о једнакој расподјели електричне енергије произведене у проточној хидроелектрани ‘Чапљина’".

Посљедице суше и хаварије на ХЕ "Дубровник", као и негативни финансијски ефекти капиталног ремонта ТЕ "Гацко”, према процјенама, одразиће се на пословање ЕРС-а, који ће у текућој години имати мање сопствене приходе за око 25 милиона КМ.

"Како би се ублажле негативне финансијске посљедице, ЕРС је свим зависним предузећима упутио препоруке о уштедама. Препоруке се примјењују од прве декаде марта, а први резултати, на нивоу зависних предузећа, требало би да буду познати средином године када ће бити извршена анализа свих сегмената пословања”, казали су у ЕРС-у.

Ремонт у ТЕ "Гацко” трајаће 90 дана, док се почетак производње у ХЕ "Дубровник” очекује тек у августу или септембру.2 КОМЕНТАРА

  1. Недомаћинско пословање, крађа новца из електроенергетског сктора по разним основама, прекомјерно партијско запошљавање, незнање и јавашлук, дакле све људски фактор, довели су до ситуације да се струја мора увозити и да су сва предузећа из ове области у тешкој финансијској ситуацији. Због тога, ако има среће и правде, одговорни директори, а њих је много, морају, што је могуће прије, завршити у затвору. Ако остануна дужностима уништиће и ово што је преостало.

  2. E moj Todore to je tačno ali tipotpuno ne razumiješ svu tematiku.Ne sporim nedomaćinsko i rastrošno ponašanje u Elektroprivredi što je EPRS dovelo na ivicu ambisa.Prava priča je da mi nemamo potrebne proizvodne kapacitete za proizvodnju električne energije.Naime da bi imali stabilnu elektroprivredu bilo bi potrebno da pojedinačni proizvodni kapaciteti ne prelaze 7 % ukupnog proizvodnog kapaciteta EPRS, što kod nas nije slučaj.Naime u slučaju iskakanja jedne ili dvije elektrana to bi značilo da se može lakše naći 14 % potrebne energije nego sada kada je Gacko ušlo u remont pa i ova havarija na Dubrovniku , pa nam nedostaje cca 35% električne energije.EPRS ima Ugljevik 300 MW, cca30%, Gacko 300MW,cca30%, Višegrad 315 MW,cca 30%, Bočac 110 MW plus ova nova Bočac 2 -13,5 MW ,HET 2x54MW+1x60MW.Tu još imamo HE Dubrovnik koji sada ne radi.Stanari nisu u sistemu Elektroprivrede RS.Kada je prošle godine bila nestašica električne energije pa se uvozilo , Stanari nam nisu ustupili ni 1 MW. Ovo su podaci o instalisanoj snazi a sa kolikom stvarnom snagom oni rade na mreži to je drugo pitanje i ta proizvodnja je mnogo manja od instalisane snage Nažalost mi imamo polupismene političare ministre koji dolaze po partiskoj dužnosti a o struci nemaju pojma.Primjer ti je sadašnji ministar elektroprivrede sa OFF-shor diplomom neke javne kuće.Puna im usta elektroprivrede a o njoj nemaju pojma nego im služi kao bankomat i sistem za pljačku narodnih para.Nakon ovakvih grobar elektroprivreda se neće lako oporaviti ako se ikada oporave.Neznanje i krađa bibliskih razmjera su okovali elektroprivredu.