Електропривреда: Одржаћемо најниже цијене струје

Један од циљева Електропривреде Републике Српске јесте да се сачува најнижа цијена струје у региону – рекла је директор ЕРС-а Бранислава Милекић. Она је прецизирала да ће први велики пројекат ЕРС-а, који је већ започет, бити Хидроелектрана Дабар, истичући да су међу приоритетима и модернизација и ревитализација постројења ради осигурања квалитетног снабдијевања струјом потрошача. На […]

четвртак, април 14, 2011 / 14:49

Један од циљева Електропривреде Републике Српске јесте да се сачува најнижа цијена струје у региону – рекла је директор ЕРС-а Бранислава Милекић.

Она је прецизирала да ће први велики пројекат ЕРС-а, који је већ започет, бити Хидроелектрана Дабар, истичући да су међу приоритетима и модернизација и ревитализација постројења ради осигурања квалитетног снабдијевања струјом потрошача.

На пријему код начелника општине Требиње Доброслава Ћука поводом признања које је ЕРС добила од Привредне коморе Српске као најуспјешније предузеће у 2010. години, Милекићева је истакла да је у прошлој години ЕРС остварила највећу производњу од свог постојања – чак 6.174 гигаватсати електричне енергије, што је 10 одсто више него 2009. која је до тада била рекордна по производњи.

"Евидентан је тренд раста производње електричне енергије, и то са истим постројењима и капацитетима какви су били и претходних година, што говори о чињеници да се наша постројења брижљиво одржавају и ревитализују", истакла је Милекићева.

Међу предузећима у саставу ЕРС-а која су остварила запажене производне резултате она је навела Термоелектрану Гацко, која је у 2010. години имала 7.186 сати рада, што је рекорд рада термоелектрана у РС и говори о погонској спремности тих постројења.

"У току прошле године извршен је и капитални ремонт ТЕ Угљевик, гдје је повећана расположива снага предузећа за 10 одсто и радни вијек за 20 година, а повећана је и сигурност рада постројења", нагласила је Милекићева.

По добрим производним резултатима она је издвојила Хидроелектране на Требишњици, које су у укупној производњи електричне енергије учествовала са 26 одсто.

"Захваљујући овако добим резултатима и добити, ЕРС је за седам источнохерцеговачких општина на име донација и у друге сврхе прошле године издвојила око 1.200.000 КМ", додала је Милекићева.

Хидроелектране на Требишњици су Општини Тебиње уплатиле 3.300 000 КМ за спортске и културне колективе, те за хуманитарне акције, док је око седам милиона марака уплаћено општинама Требиње и Билећа на име кориштења природних ресурса.

Пријему у општини Требиње присуствовала је и Јела Рикало, власник требињске фирме "Фриком" са 20 запослених, коју је Привредне комора РС наградила за позитивно и успјешно пословање у прошлој години.

Начелник општине Тебиње је истакао да је свако признање које долази у Требиње успјех и ове општине, која ће и убудуће пружати подршку доброј и квалитетној иницијативи. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *